Förare körde med frost på bilrutan – anmäls

Vintertiden kan vara påfrestande för bilägare, särskilt de som saknar garage. Men hur bråttom du än har – ta dig tiden att skrapa av bilrutan. Annars kan det sluta riktigt illa.

Det är inte bara människor som drabbas av vinterns hårda kyla, utan även de saker vi äger och inte minst våra fordon. Därför är det viktigt att verkligen ta sig tiden att skrapa rutorna på sin bil innan man beger sig ut på vägarna.

Dock är det många som slarvar med just detta. Det har en förare i Norge visat prov på.

När kontrollanter fick syn på en minst sagt snöig bil på Ornes, Nordland bestämde de sig för att stoppa föraren, rapporterar TV2.

Hade lämnat ett litet ”titthål”

Bilen var täckt av snö, frost och alla rutor var igenimmade, med undantag för ”ett litet titthål” på framrutan. Föraren ska inte ha tänkt på att det ska kunna gå att se på sidorna av bilen.

Därmed blev det ett abrupt slut på den här bilfärden och föraren anmäldes på grund av att en god sikt inte försäkrats.

Norska vägverket har delat bilden på bilen på sitt Twitterkonto med hashtagen ”trygga tillsammans”.

Många stoppas

Enligt TV2 är det dessvärre många som stoppas på grund av undermåligt skrapade rutor och alla kanske inte är medvetna om vilka konsekvenser det kan medföra.

Att inte skrapa rutorna i ordentligt innan man ger sig ut på vintervägarna kan vara livsfarligt och precis som i Norge är det ett lagbrott även i Sverige.

Enligt Trafikpolisen Mikael Gelius, som pratat med SVT Nyheter slarvar folk mest vid korta bilturer i samband med mindre ärenden.

– Självklart räknas det som vårdslöshet i trafik även då, säger han till kanalen.

Ofta slipper bilister dock undan med en varning, men påföljden kan vara dagsböter och i värsta fall indraget körkört.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln