Svante Weyler efter attentatet – ”Kommer tyvärr att hålla på ett tag”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:

Många är upprörda efter brandattacken mot Judiska församlingen i Göteborg.

Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA), beskriver attacken som ”fruktansvärt men inte överraskande”.

– Det har varit så här tidigare och det kommer att hålla på ett tag.

Foto: TT

Sent på lördagskvällen kastade flera personer in brinnande föremål på Judiska församlingens gård i centrala Göteborg. I församlingshuset bredvid pågick en ungdomsfest. Elden tog sig dock inte och ingen person skadades.

Tre personer har anhållits misstänkta för försök till mordbrand.

Under söndagsmorgonen har flera reagerat starkt på lördagens brandattack. En av dem är Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) som menar att händelsen är förfärlig men tyvärr inte överraskande.

– Vi vet av erfarenhet att när den politiska situationen i Mellanöstern spetsas tills så spiller det över och triggar igång reaktioner i Europa och i Sverige. Det är möjligtvis en förklaring men på inget vis en ursäkt, men vi vet sedan tidigare att judiska inrättningar, som exempelvis synagogor i Sverige är och måste vara bevakade, vilket kommer att bli ännu viktigare framöver.

Enligt Weyler finns det stor risk att liknande saker kan inträffa även framöver.

– Det har varit så här tidigare och det kommer att fortsätta då det finns personer som flyttar över den här konflikten till Sverige och gör svenska judar ansvariga för i det här fallet det som president Trump har beslutat. Demonstrationerna i Malmö var ju precis en sådan här indikation och jag tror tyvärr att detta kommer att hålla på ett tag, särskilt om situationen i Mellanöstern förstärks ännu mer.

– Det är naturligtvis fullständigt orimligt men som sagt tyvärr inte överraskande.

”Väldigt, väldigt sorgligt”

På frågan varför vissa människor väljer att förflytta konflikten till Europa och Sverige har Svante Weyler inget direkt svar.

– Antisemitismen finns i vårt samhälle på olika ställen och den triggas av den här typen av händelse. Det har egentligen inte med just den här händelsen att göra då antijudiska stämningar finns latenta i Sverige, dock i mindre grad än i resten av Europa men om något sådant här händer så sätts dessa mekanismer igång.

Svante Weyler menar att situationen i Göteborg hade kunnat bli betydligt värre.

– Dessa ungdomar som samlades i synagogan har ju inget direkt samband med det som händer i Mellanöstern eller det som Trump gör. Som jag förstått det så verkar det bara ha varit en tillfällighet att ingen blev skadad.

Efter attentatet har säkerheten kring synagogor i Göteborg och Stockholm höjts och den är sedan tidigare höjd i Malmö – hur ser du på det?

– Jag tycker det är sorgligt, väldigt väldigt sorglig, att det finns hot och en hotbild mot den här typen av inrättningar. Det är förfärligt.

Hur pass utbredd upplever du att antisemitismen är i Sverige i dag?

– Antisemitismen i Sverige är ganska konstant låg medan den i andra länder i Europa är hög och växer. Men det är såklart väldigt problematiskt att vissa judar i Sverige inte vågar eller känner obehag för att öppet visa sin judiska identitet. Det är först när antisemitismen är bekämpad som judar kan uppträda alldeles fritt.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE