Reaktioner på Trumps besked: Öppnar helvetets portar

NYHETER

President Donald Trumps besked om Jerusalem väckte starka reaktioner.

”Beslutet öppnar helvetets portar” uppger islamistiska Hamas.

Nu begär åtta länder ett akutmöte i FN:s säkerhetsråd, uppger AFP.

Foto: PETER WIXTRÖM
Utrikesminister Margot Wallström.

På onsdagskvällen bekräftade Donald Trump uppgifterna som florerat de senaste dygnet – USA erkänner Jerusalem som huvudstad och ska flytta landets ambassad i Israel dit.

Redan innan beskedet gjordes officiellt har det väckt starka reaktioner och kort efter Trumps presskonferens i Vita huset kom en ny våg:

– Det här beslutet är ett beklagligt beslut som Frankrike inte stödjer och som går emot internationell lag och alla resolutioner i FN:s säkerhetsråd, säger Frankrikes president Emmanuel Macron.

Sverige kräver samtidigt ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd. Ytterligare sju har under kvällen krävt att mötet hålls akut, bland annat Storbritannien och Frankrike.

Islamistiska rörelsen Hamas uppger att beslutet ”öppnar helvetets portar”. Rörelsens talesperson Isamail Radwan säger till AFP att de uppmanar alla arabiska och muslimska länder att kapa ekonomiska och politiska band till USA.

Han uppmanade dem även att sparka ut amerikanska ambassadörer.

Palestinske presidenten Mahmud Abbas säger att USA nu gett upp sin roll som fredsmäklare i området:

– USA kan inte längre agera fredsmäklare, säger han enligt TT.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström beklagade Trumps beslut i ett uttalande:

– Regeringen beklagar djupt det amerikanska uttalandet om Jerusalem. Jerusalem har givits en särskild rättslig och politisk status av FN, vilken säkerhetsrådet uppmanat världssamfundet att respektera, säger hon.

– Uttalandet riskerar att leda till starka reaktioner och ökad instabilitet i en redan orolig region, samt till långvariga strategiska konsekvenser för fredsprocessen.

Wallström säger också att det amerikanska beslutet inte påverkar Sveriges ”position rörande Jerusalems särskilda status” och att Sverige fortfarande stödjer en tvåstatslösning:

– Det mångåriga svenska engagemanget för en tvåstatslösning kvarstår. Vi verkar för att Israel och Palestina ska kunna leva sida vid sida i fred och säkerhet.

Sverige och några andra länder kräver nu ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd, som troligen hålls på fredag.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan tog under dagen emot Jordaniens kung Abdullah, som är högste beskyddare för de heliga platserna i Jerusalem, skriver TT. Både Jordanien och Turkiet har fredliga relationer och samarbete med Israel, men de uttryckte stor oro för följderna av Trumps beslut, uppger TT.
– Det spelar terrorister i händerna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tog dock mot det utlovade beslutet med glädje och uppger att det är ett viktigt steg för att uppnå fred.

– En historisk dag, säger han enligt AP.

Jerusalem den heliga staden - för tre religioner 00:37
FAKTA

Därför är Jerusalem så kontroversiell

  • Jerusalems status har varit omstridd sedan länge, och kontroverserna fortsätter med full kraft med USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna staden som Israels huvudstad. Se bakgrunden till den långvariga konflikten här.

  • Jerusalem är helig stad för tre religioner: judendom, islam och kristendom. Omkring 72 procent av befolkningen är judar.

  • I den delningsplan för Palestina som FN antog 1947 – som ledde till skapandet av Israel – var Jerusalem en internationell stad, mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas. Under arabisk-israeliska kriget 1948 delades i stället Jerusalem i en västlig, judisk del och en östlig, arabisk del. Staden utnämndes 1949 till Israels huvudstad, men detta har inte erkänts internationellt.

  • Östra Jerusalem ockuperades av Israel 1967 och annekterades i praktiken omedelbart. Jerusalem förklarades vara Israels eviga och odelbara huvudstad. Israels regering och parlament har förlagts till Jerusalem. Det pågår även en långsam men ständig inflyttning av judar i östra Jerusalems tidigare arabiska stadsdelar.

  • Palestinierna har å sin sida krävt att Jerusalem ska vara huvudstaden i en framtida palestinsk stat. Under 1990-talets fredsförhandlingar föreslog PLO att västra Jerusalem skulle fortsätta att tillhöra Israel, men man har aldrig gett upp kravet på östra Jerusalem som palestinsk huvudstad.

  • Eftersom Jerusalem har en känslig ställning har omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

  • 1995 röstade USA:s kongress igenom en lag som kallas The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen. Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess – genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

  • Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras.

  • Flera har varnat för följderna av att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas säger att beslutet kan få farliga konsekvenser för både fredsprocessen, säkerheten och stabilitet i regionen och världen.

  • Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kallar beslutet "katastrofalt".