Lööf om mångfalds-kritiken mot C: Oacceptabelt

Av: Kenan Habul

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Peter Wixtr�m / AFTONBLADET / 85326
C-ledaren Annie Lööf.

Aftonbladet avslöjade i söndags att Centerpartiet är sämre än Sverigedemokraterna på mångfald.

Och att C-politiker med rötter i andra länder anklagas för kupper och att deras lojalitet ifrågasätts.

– Det är givetvis helt oacceptabelt, säger C-ledaren Annie Lööf till Aftonbladet. 

I söndags skrev Aftonbladet om att Centerpartiet är sämst på mångfald av samtliga riksdagspartier.

Inget annat parti har så få utlands födda representerar i riksdagen, och landets landstings- och kommunfullmäktige.

Partiet jobbar aktivt med frågan men flera C-politiker med rötter i andra länder vittnar om att de motarbetas internt.

Så här kommenterar Annie Lööf granskningen. 

Hur kommer det sig att SD har fler utlands födda representerar än Centerpartiet?

– Jag har väldigt svårt att svara på den frågan. Men när jag blev partiledare för sex år sedan påbörjade vi ett arbete att stärka vår mångfald. Det är vad jag såg i vår valanalys efter valet 2010, innan jag tillträdde som partiledare, att det var en stor brist hos oss. Vi har två personer som arbetar heltid med att stärka vårt mångfaldsarbete. Jag kan konstatera att det är ett långsiktigt arbete där vi absolut inte är färdiga.

Redan Maud Olofsson insåg den här bristen. Varför går det så trögt för er?

– Jag tror faktiskt att det ser olika ut i olika delar av landet. Jag kommer från Värnamo där en stor av befolkningen kommer från andra länder. Och Centerpartiet i Värnamo har fått väldigt många medlemmar från länder utanför Norden. Vi behöver se till att få förebilder, att uppmuntra personer att ta på sig politiska uppdrag. Vi behöver se till att finnas på de ställen där människor från andra länder bor. Vi har varit för dåliga på att ta oss till platser där vi själva inte bor.

De som har tagit på sig politiska uppdrag har anklagats för kupper och deras lojalitet har ifrågasätts för att de inte är etniska svenskar. Hur ser du på de anklagelserna?

– Det är givetvis helt oacceptabelt att det förekommer. Jag är väldigt glad över att vi har ett antal personer med annan bakgrund än etnisk svensk som står väldigt högt upp på våra listor. Till och med etta på riksdagslistan i Göteborg. Det är någonting som jag kommer att backa upp som partiledare. Vi behöver se till att alla våra medlemmar känner sig välkomna och att alla som har medlemmarnas stöd i ryggen kan ta på sig förtroende uppdrag. 

Ni är ett liberalt parti och sätter individen i första rummet. Varför är det här så viktigt för er?

– Som ett liberalt parti måste vi representera hela samhället. Det är viktigt att vi har unga såväl som äldre, att vi har arbetare såväl som företagare, kvinnor och och män, att vi har människor från norr till söder från Karlskrona till Kabul. För oss som liberalt parti handlar det inte om att vi delar människor i olika grupper, men vårt parti måste bli representativt och att det representerar det samhället som finns i Sverige. 

Foto: Grafik: Paul Wallander

 

LÄS OCKSÅ: Annie Lööf i stor intervju om flyktingkrisen (från 2016)

Publicerad:

LÄS VIDARE