Sjöstedt: ”Jag är bekymrad”

Foto: Erik Simander/TT
NYHETER

Sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) säger att bolag som är verksamma inom vården inte kommer att beläggas med ett vinsttak, enligt den modell som Ilmar Reepalu har föreslagit.

– Delar av socialdemokratin har ju varit för privatiseringar. De vill ogärna utmana de här jätteföretagen som det handlar om, säger Jonas Sjöstedt (V).

Annika Strandhäll menar att Reepalu-utredningen kommer att ha ett ”bredare uppdrag”.

– Jag ser inte framför mig ett förslag som kommer att leda till att vi inte har några privata intressenter inom hälso- och sjukvården. Däremot är det viktigt att resurserna nyttjas för det som de är avsedda för”, säger Annika Strandhäll till DI.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt säger att han är förvånad över sjukvårdsministerns uttalande.

– Jag är förvånad över att hon uttrycker sig så över vinster i välfärden. Vi har kommit överens med regeringen att vi ska undersöka olika modeller men vi har aldrig uteslutit att vinster i vården måste begränsas, säger Sjöstedt till Aftonbladet.

Och fortsätter:

– Jag är bekymrad för om Socialdemokraterna gör upp med liberaler och centerpartister efter valet, kommer de bara att fortsätta privatisera.

Han menar att Strandhälls uttalande är ännu ett försök från regeringen att bromsa borttagningen av vinster i välfärden.

– Delar av socialdemokratin har ju varit för privatiseringar. De vill ogärna utmana de här jätteföretagen som det handlar om, säger Sjöstedt och tillägger att de redan har kontaktat regeringen för att markera mot sjukvårdsministerns uttalande.

Annika Strandhälls presstalesperson Victor Harju säger att regeringen inte vill se ett vinsttak enligt den modell som Ilmar Reepalu har lagt fram.

Men kan ni tänka er vinsttak inom vården på något annat sätt?

– Det är svårt att säga i nuläget. Vi ska titta på olika modeller men vi slår fast att det blir svårt att begränsa företag enligt Reepalu-modellen, säger Victor Harju.