Hipp hurra på ostbågens dag, eller är det kroken?

avJon Demred

Publicerad:
Uppdaterad:

Orange = ostkrokar Lila färg = ostbågar

I dag firar vi ostbå... Jag menar ostkro... Nej. Vad heter det egentligen? Namnet på ostsnackset som vi i dag firar gör Sverige till ett delat land.

Sverige är ett delat land. Sällan blir det så tydligt som i dag. På ostbågens dag. Eller ostkrokens dag om ni nu föredrar det. Den skarpa gränsen går söder om Dalarna och Gävleborg.

– Gränsen är jättevanlig när det gäller dialektord. Att delningen mellan ostkrok och ostbåge går där är inte alls särskilt konstigt, säger språkvetaren Fredrik Lindström.

Det beror på trädgränsen

Ostbågegränsen tangerar ungefär den biologiska norrlandsgränsen, Limes Norrlandicus. Norr om gränsen kan inte ekar växa. Går vi tillbaka i tiden så ser vi att det byggdes betydligt färre slott och stora herrgårdar norr om gränsen. Den svenska adeln var inte intresserad av att slå sig ner i det mer bistra landskapet.

– Vi fick ett helt annat kulturlandskap där uppe och det gav stora dialektala skillnader. Sen är ostbågar en vardagsprodukt som man inte hör om särskilt ofta utanför hemmet, då blir det lätt dialektalt, säger Fredrik Lindström.

Lindström säger ostbågar

Lindström själv är från söder om Limes Norrlandicus och säger ostbågar. Men han har inga starka åsikter i frågan.

– Det är hugget som stucket. Men jag tror att norrlänningar är förvånade över att det kan heta något annat än ostkrok och att sörlänningar är lika förvånade att det kan heta något annat än ostbågar, säger Fredrik Lindström

Ostbågar är ett av Sveriges mest populära snacks. Snacksföretaget OLW säljer tio miljoner påsar varje år, det motsvarar en påse var tredje sekund.

På företagets hemsida kunde man under förra året rösta på vilket ord som skulle gälla för de ostiga snacksen. Omröstningen blev jämn, men till slut vann ostbågarna med 60 procent mot 40. Eftersom det blev så jämnt säljs nu både ostbågar och ostkrokar. Så kanske får vi helt enkelt dela upp landet.

Men för att parafrasera Abraham Lincolns berömda tal från 1858: "Jag tror inte att det här landet kan bestå, halvt ostbåge och halvt ostkrok. Jag förväntar mig inte att landet ska delas men jag förväntar mig att klyftan ska försvinna."

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM