Riksmedlaren: Förhandlingarna går framåt

Av: Julia Wågenberg, Josefin Westin, Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Inrikesflygningarna inställda på lördag – 20 000 resenärer drabbas

1 av 3

En lösning på konflikten mellan Norwegian och fackförbunden kan vara nära.

Efter flera timmars förhandling meddelade riksmedlaren Nils Dalseide att parterna inlett "processer som kan leda till en lösning".

– Det är en bra stämning och bra dialog, säger han till norska E24.

Vid klockan 13 på fredagen inleddes nya förhandlingar mellan Norwegian och pilotfacken NPU och Parat. Nationella medlare leder samtalen.

Vid klockan 19 mötte riksmedlare Nils Dalseide media för att berätta hur förhandlingarna i Oslo går.

– Vi håller på med processer som kan leda till en lösning, säger Nils Dalseide till E24 och tillägger:

– Det är en bra stämning och bra dialog. Vi har det konstruktivt och samarbetsorienterat.

"Svår medling"

Två timmar senare gav Nils Dalseide ytterligare en uppdatering. Han var då mer försiktig i sin beskrivning av förhandlingarna, som han kallar "intensiva".

– Det är en svår medling. Det ligger i sakens natur, att när det handlar om svåra frågor blir de svåra att lösa, säger Dalseide.

Om förhandlingarna fortsätter under natten, var vid 21-tiden oklart.

– Vi gör allt vi kan för att stoppa konflikten och det finns mer än tillräckligt för att hålla sig vaken, säger Dalseide.

Fortsatt inställda flyg

På lördagen, meddelar Norwegian, kommer inrikesflygen fortsatt vara inställda. 20 000 resenärer drabbas, enligt E24.

"Så gott som alla norska och svenska inrikesflygningar blir inställda,medan ett begränsat antal inrikesflygningar i Danmark genomförs", skriver Norwegian i ett pressmeddelande.

Även "några få" Europaflygningar ställs in, men E24 har inga uppgifter om vilka. Långflygningarna till USA och Thailand ska gå som normalt.

Ultimatum till svenska piloter

I går meddelade Norwegian att de startar tre nya dotterbolag för bolagets piloter. Ett för de svenska piloterna, ett för de norska och ett för de danska.

I samband med omorganisationen skickade bolaget ut ett brev till sina anställda. I brevet ställer man ett ultimatum: acceptera villkoren eller få sparken, erfar NRK.

– Du som inte vill flyttas över från Norwegian Air Norway AS till Pilot Services Sweden AB måste informera flygbolaget innan klockan 16 den 6 mars, skriver Norwegian i brevet till de svenska piloterna, enligt NRK.

"Det är inget hot över huvud taget"

Enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef för Norwegian i Sverige, ska brevet inte tolkas som ett hot.

– Det är en ren formalitet och inget hot över huvud taget. Det här är ju för att de ska välja, om de inte vill vara med så får de säga nej, säger hon.

Så det stämmer inte att de förlorar jobbet om de säger nej?

– Om de gör det så kommer de tillbaka till NAN. Och där finns det inga arbetsuppgifter så då kan man säga att de förlorar jobbet.

Piloterna har ju kritiserat uppdelningen i tre dotterbolag. För att inte förlora jobbet så måste de acceptera det. Är inte det ett hot?

– Jag tror inte att det är piloterna som tycker så, utan facket.

Men facket representerar ju piloterna?

– Ja, men det är inte alla piloter som tycker om det som Parat håller på med.

Facket uppmanar till lugn

Svenska Pilotföreningen kände till ultimatumet:

– Det är återigen ett besked som ligger i linje med hur Norwegian har bettet sig i konflikten. Man försöker få piloterna att springa mot dörren och acceptera, säger Martin Lindgren, ordförande.

Enligt honom måste piloterna innan klockan 16.00 svara på om piloterna ställer sig bakom Norwegians planerade verksamhetsövergång eller inte.

– Om man inte gör det så uppstår en arbetsbrist och då skulle man vara föremål för uppsägning. Norwegian vill sätta press och få piloterna att ta individuella beslut, säger Lindgren

De danska piloterna har fått samma krav som de svenska, medan de norska får två veckor på sig. Detta eftersom ländernas lagstiftning skiljer sig åt.

Rådet: Avvakta

Pilotföreningens råd är dock att inte ge vika för hotet.

– Vi råder våra medlemmar att sitta lugnt i båten och avvakta. Vi har naturligtvis fått frågor om detta. Det här påverkar inte situationen som sådan att få ett ultimatum. Strejken fortsätter tills man kan få ett nytt kollektivavtal. Piloterna är i strejk. De ska inte över huvud taget lyssna på arbetsgivaren i det här läget. Man ska låta sina fackliga företrädare föra talan, säger Martin Lindgren.

Publicerad: