”Skelettkvinnan” vann mot näthatare

1 av 3 | Foto: ”Skelettkvinnan”.
NYHETER

”Skelettkvinnan” i Göteborg friades från misstankarna om nekrofili.

Men på internet haglade ändå anklagelserna.

Nu har en 57-årig man dömts för att ha näthatat henne, skriver Göteborgs-Posten.

Helena, i dag 39, greps i september 2012 efter ett larm om skott från hennes lägenhet. I bostaden hittade polisen både vapen och skelettdelar från människor. Hon misstänktes inledningsvis för mord, men det visade sig att skelettdelarna beställts på internet.

”Har förlorat allt”

När Helena åtalades ett par månader senare ville åklagaren att hon skulle fällas för nekrofili, då Helena misstänktes ha använt skelettdelar i sexuella aktiviteter. Hon friades av tingsrätten från de anklagelserna, men fälldes för brott mot griftefriden och för vapenbrott.

– Jag har förlorat allt. Mitt liv är förstört. Jag har för­lorat min flickvän och alla mina vänner, sa Helena senare till Aftonbladet.

Domen överklagades av båda parter. Hovrätten fastställde domen gällande vapenbrott, men friade henne från brott mot griftefriden.

På internet fortsatte dock anklagelserna att hagla.

Utsattes för grova kränkningar

På nätforumet Flashback finns exempelvis en tråd där nästan 10 000 inlägg publicerats. Helena lämnade under våren 2013 in en polisanmälan om förtal och dataintrång, efter att någon hackat hennes privata konto. En man i 20-årsåldern dömdes i fjol i Luleå tingsrätt för dataintrånget till villkorlig dom och dagsböter. Dessutom fick han betala drygt 10 000 i skadestånd till Helena.

Nu har hon också fått rätt mot en näthatare, skriver Göteborgs-Posten.

Tillsammans med flera andra som är duktiga på datorer ska Helena ha identifierat en av dem som på Flashback skrivit en rad grovt kränkande saker om henne och dessutom antytt att hon kan vara delaktig i ett uppmärksammat brott. Mannen visade sig vara en 57-årig egenföretagare från Stockholmsområdet och Helena lämnade in materialet från sina efterforskningar till en åklagare.

”Ingen kan gömma sig på nätet”

När denne beslutade att inte väcka åtal mot 57-åringen lämnade Helena i stället in en stämning till Attunda tingsrätt.

Enligt GP skrev hon bland annat att mannens inlägg på nätforumet haft mycket stor spridning ”med en tråd omfattande 9 000 postningar och omkring 2,1 miljoner besökare, och omfattar uppgifter som typiskt sett leder till att den utpekade /Helena/ utsätts för missaktning av de personer som tar del av uppgifterna i fråga”.

Mannen, som inte dök upp vid förhandlingen, bestred hennes yrkande och hävdade att hans server blivit hackad, skriver tidningen.

Han fälldes ändå.

Enligt en tredskodom som meddelades i tingsrätten i slutet av februari ska 57-åringen betala 20 000 kronor i skadestånd till Helena, uppger GP.

– Jag lever numera på socialbidrag och det dras ned när jag får skadestånd. Min drivkraft är att näthat inte är okej. Och jag vill visa att ingen kan gömma sig på nätet, säger hon till tidningen.

Sofia Roström Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM