30-tal åtalas i dag för miljonfiffel

NYHETER

Nu ställs ett 30-tal personer inför rätta misstänkta för att ha lurat till sig miljontals kronor från Arbetsförmedlingen.

Rättegången väntas bli den dyraste i en tingsrätt någonsin med en kostnad uppåt en kvart miljard kronor, enligt SVT.

– Man kan naturligtvis fundera på om rättvisa ska få kosta så här mycket, säger Katarina Wingqvist Ekholm, chef vid Södertälje tingsrätt.

Ett trettiotal personer åtalas under fredagen, misstänkta för att ha lurat till sig miljontals kronor från Arbetsförmedlingen och en kommun i Stockholmsområdet, skriver Dagens Nyheter.

De grova bedrägerierna har skett i ett hemtjänstföretag, som med förfalskade anställningskontrakt har lurat till sig nystartsbidrag från Arbetsförmedlingen. I flera fall har det handlat om månadslöner som är dubbelt så stora som vad en hemtjänstassistent normalt tjänar.

De åtalade misstänks också för att ha lurat kommunen att bevilja hemtjänst till personer som inte har haft behov av det.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kommer inom kort att tillsätta en utredning med uppdrag att stoppa det växande fifflet, skriver tidningen.

Enligt SVT är det planerat för 142 förhandlingsdagar och kostnaden väntas bli den högsta för ett mål i en svensk tingsrätt.

– Mot bakgrund av den erfarenhet vi har av tidigare mål så är det kanske en realistisk bedömning att tala om 200–250 miljoner kronor den här gången. Men det är förstås en försiktig uppskattning, säger Katarina Wingqvist Ekholm, lagman och chef Södertälje tingsrätt till SVT.

Hon säger att rättvisa kostar men att det naturligtvis går att fundera på om kostnaden i det här fallet är rimlig då bedrägeriet beräknas röra cirka sju miljoner kronor.

– Man kan naturligtvis fundera på om rättvisa ska få kosta så här mycket, men det är snarare en politisk fråga än en fråga för en domstolschef, säger Katarina Wingqvist Ekholm till SVT.

TT-Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM