Åklagaren vill topsa Assange i London

Av: Susanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Åklagaren: Nu håller tiden på att rinna ut

1 av 3

Överåklagare Marianne Ny har i dag lämnat en begäran till Julian Assanges advokater om att få förhöra honom i London.

Man vill också genomföra ett DNA-prov, så kallad topsning.

– Min inställning har varit att formerna för ett förhör med honom på ambassaden i London är sådana att kvaliteten i förhöret skulle bli bristfällig och att han behöver vara närvarande i Sverige vid en eventuell rättegång. Den bedömningen kvarstår. Nu håller tiden på att rinna ut och jag bedömer därför att jag måste acceptera en kvalitetsförlust i utredningen och ta risken att förhöret inte för utredningen framåt, eftersom ingen annan åtgärd står till buds så länge Assange inte gör sig tillgänglig i Sverige, säger Marianne Ny i ett pressmeddelande.

Brott preskiberas

Skälet till att åklagaren nu vill förhöra Julian Assange i London är alltså att flera av de brott som han är misstänkt för preskriberas i augusti 2015, vilket är mindre än ett halvår framåt i tiden.

Man vill också passa på att genomföra ett DNA-prov, så kallad topsning.

Om Assange ger sitt samtycke, kommer åklagaren inom kort att skicka en begäran om rättslig hjälp från Storbritannien om att få genomföra utredningsåtgärderna. Engelsk lag kräver att den som ska förhöras inom ramen för regelverket om internationell rättslig hjälp i brottmål också samtycker.

En framställan skickas även till Ecuador om tillstånd att genomföra åtgärderna på landets ambassad i London.

Gjort nya överväganden

I november förra året beslutade Svea hovrätt att Julian Assange skulle vara fortsatt häktad i sin frånvaro. Hovrätten ansåg också att utredningen stannat upp och menade att åklagarna inte tillräckligt levt upp till skyldigheten att driva förundersökningen framåt.

– Vi har noga övervägt de synpunkter som hovrätten framfört och vi har under de två senaste månaderna gjort nya överväganden om hur förundersökningen bäst ska bedrivas. Detta har resulterat i det beslut som jag nu fattat, nämligen att försöka få tillstånd ett förhör i London, säger Marianne Ny.

Enligt Julian Assanges advokat Per E. Samuelsson kan det dock ta längre tid än vad åklagaren kanske tror att få till stånd ett förhör på ambassaden.

– Eftersom man har begärt tillstånd från Ecuador och Storbritannien kan det kanske inte går så fort som vi vill.

Glad och irriterad på samma gång

Julian Assange fick beskedet om den nya utvecklingen i ärendet av sin advokat nu på morgonen.

– Han var rätt morgontrött när jag ringde för en timme sedan, så han var lite yrvaken och hade lite svårt att ta till sig innebörden. Men i princip var det en kombination av att han var glad över att det äntligen händer något och samtidigt irriterad över att Marianne Ny först nu gör något, säger advokat Per E. Samuelsson till Aftonbladet.

Han berättar att de ser väldigt positivt på att Marianne Ny nu är beredd att genomföra förhör i London.

– Det är något som vi har krävt i fyra år. Det är vägen till att bli frikänd.

Per E. Samuelsson berättar att Julian Assange "inte har varit ute en minut sedan i juni 2012".

– Han är väldigt blek, nästan genomskinlig i skinnet. Han är ute noll minuter om dagen. Samtidigt får han inte träffa sina barn och har svårt att sköta sitt jobb på ett normalt sätt.

På Ambassaden disponerar Julian Assange en yta på cirka 30 kvadratmeter i form av ett kontorsrum där. Om Assange lämnar byggnaden, tappar han sin politiska asyl.

– Då riskerar han hamna i amerikanskt fängelse. Det är en besvärlig sits han är i, men samtidigt är han en väldigt stark person. Han vill ju driva det här framåt så han blir rentvådd och kan fortsätta sitt liv, säger Per E. Samuelsson.

Misstänkt för våldtäkt

Det var den 24 augusti 2010 som Julian Assange anhölls i sin frånvaro under ett besök i Sverige, misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång.

Efter att brittisk domstol i februari 2011 beslutat att Assange skulle överlämnas till Sverige, överklagade Assange beslutet. När överklaganden avslogs, flydde han från sin husarrest för att söka politisk asyl på Ecuadors ambassad i London. Ecuador beviljade då Assange asyl.

Eftersom Assange befinner sig på Ecuadors ambassad i London, har man inte kunnat förhöra Assange i Sverige.

Publicerad: