”Nu måste Löfven ta in en ny verklighet”

I den nya mätningen från Aftonbladet/United Minds knappar alliansen in rejält.
Fredrik Reinfeldt (M).

avPär Karlsson

NYHETER

VISBY. Alliansen knappar in rejält på den rödgröna oppositionen, visar den nya mätningen från Aftonbladet/Minds.

Socialdemokraterna har samtidigt bara stöd av 28,0 procent av väljarna.

– Nu måste Stefan Löfven ta in en ny verklighet och börja svara på de frågor folk ställer, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Den nya mätningen från Aftonbladet/United Minds som presenteras i dag visar att kampen om regeringsmakten hårdnar igen inför höstens riksdagsval. Alliansregeringen har tagit igen en del av det stora gapet och Moderaterna har för första gången på länge lite vind i seglen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill dock inte tala om något trendbrott i opinionen ännu.

– Vi får avvakta lite och se om det finns andra mätningar till stöd för detta. Vi har realistiska utgångspunkter i att det är tufft och att vi ligger efter. Men vi tror på att inte få valfeber och lova allt till alla utan vara hållfasta, noggranna och presentera genomarbetade förslag som är genomförbara, säger han.

”S inne i ett djupt fall”

Socialdemokraterna backar kraftigt och har nu bara stöd av 28,0 procent. Det är det lägsta stödet under Stefan Löfvens tid som partiledare. I går sa partisekreteraren Carin Jämtin att partiet ligger under sitt mål och att hon befarar att många väljare redan tror att valet är avgjort och det är klart att det blir maktskifte i höst.

– Men det är det verkligen inte och det har jag sagt länge. Vill man ha Stefan Löfven som statsminister måste man gå och rösta på oss, sa hon.

Men enligt Fredrik Reinfeldt visar den nya mätningen att S är inne i ett "djupt fall".

– Löfven och hans parti drömmer fortfarande ungefär som att de ska gå mot ett val där de kan ha en egen minoritetsregering. Sedan ska de förhandla lite som de tycker passar dem med partier i riksdagen. Men nu kan vi konstatera att det inte håller. Nu måste Stefan Löfven ta in en ny verklighet och börja svara på de frågor folk ställer.

ARTIKELN HANDLAR OM