Inga mänskliga rättigheter för apor

Foto: AP Photo/Erin Conway-Smith
Får inte låsas in mot sin vilja? En djurrättsgrupp menar att schimpanser ska få vissa mänskliga rättigheter.
NYHETER

Schimpanser har inte samma rätter som människor.

Det har en appellationsdomstol i USA kommit fram till, i ett fall där en djurrättsgrupp försökte få primater befriade från fångenskap.

Nu kan domen överklagas.

Organisationen Nonhuman Rights Project (Ickemänskliga rättighetsprojektet) har försökt få domstolar i USA-delstaten New York att flytta fyra schimpanser som hålls inlåsta till en fristad för djur där de skulle kunna leva resten av sina dagar. Inför appellationsdomstolen argumenterade de sedan för att schimpanser har egenskaper så lika människors att de borde erkännas som "juridiska personer" och ges rätten till frihet.

Domare i delstatshuvudstaden Albany beslutade dock på torsdagen att inte utvidga begreppet "person", enligt nyhetsbyrån AFP.

"Opassande"

Till skillnad från människor kan schimpanser inte bära juridiska skyldigheter, underkasta sig samhälleliga ansvar eller hållas ansvariga för handlingar", skriver domarna i ett uttalande.

"Det är denna oförmåga att bära juridiska ansvar och samhällsansvar som gör det opassande att ge schimpanser de juridiska rättigheter. . .som getts till människor".

Nonhuman Rights Project hade lagt fram fallet i oktober efter att ha överklagat saken å schimpansen Tommys vägnar. Gruppens jurist Steven Wise framhåller att saken kan komma att överklagas vidare till högre instans.

– Det här är bara en första överklagan i en långsiktig strategisk kampanj, säger Wise.

Enligt Wise och andra experter är det första faller i världen där en domstol ombeds ge djur mänskliga rättigheter.

Ensam tillvaro

Enligt Nonhuman Rights Project hålls Tommy ensam i en "liten mörk cementbur i ett mörkt skjul i temperaturer 40 grader under de i hans hemland".

"Han kan inte göra de saker som är naturliga för en schimpans. Han kan inte bygga bo, socialisera med andra av sin egen sort eller leta efter mat", fortsätter gruppen på dess hemsida.

I fjol försvarade sig Tommys ägare Patrick Lavery från anklagelserna med att schimpansen "tycker om att vara för sig själv", och att Tommy har en tv-apparat och en stereo som underhållning.

TT