Kim Jong-uns hackare redo att attackera

Reporter: Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

1800 hackare världen över står redo att utföra nätattacker i Nordkoreas regi.

Via "Byrå 121" samordnas cyberanfallen mot diktaturens fiender.

– Det tysta kriget, cyberkriget, har redan börjat utan att en enda kula avfyrats, säger avhopparen Jang Se-yul till CNN.

Filmen "The interview" har stoppats i USA efter terrorhot. Filmen handlar om en plan att lönnmörda den nordkoreanska diktatorn Kim Jong-un – och Nordkorea pekas ut som ansvariga bakom hoten.

Nu kommer nya avslöjanden kring den stenhårda diktaturen.

”Billigt att utbilda”

Trots att Nordkorea är ett av världens fattigaste länder uppges landet ha en armé av cyberkrigare redo att slå till mot diktaturens fiender.

Uppgifterna kommer från avhopparen Jang Se-yul, som flydde från Nordkorea för sju år sedan. Innan dess arbetade han som dataexpert i huvudstaden Pyongjang.

I en intervju med CNN säger han att de nordkoreanska hackarna hanteras via "Byrå 121". De ska finnas utspridda över hela världen, men ta order från regimen i Pyongjang.

– Att utbilda cyberagenter är billigt. Det finns en felaktig bild av Nordkorea, därför har man lyckats med att bygga upp den här förmågan i skymundan, säger Jang Se-yul.

Slog till mot banker

Enligt anonyma källor från sydkoreanska myndigheter har man lyckats spåra flera cyberattacker till "Byrå 121". Bland annat upprepade angrepp på sydkoreanska banker och mediaföretag mellan åren 2010 och 2012.

2013 utfördes en av de största attackerna, då över 48 000 datorer angreps i Seoul – och Sydkorea hävdade att man kunnat spåra attackerna till grannen i norr.

Jang Se-yul säger till CNN att cyberhoten från Nordkorea bör tas på allvar.

– Det tysta kriget, cyberkriget, har redan börjat utan att en enda kula avfyrats, säger han.

Nordkorea har konsekvent förnekat varje anklagelse om att landet ligger bakom nätattacker mot andra länder.

I ett uttalande från den statliga nyhetsbyrån KCNA slår man ifrån sig anklagelser om att Nordkorea ska vara inblandade i de senaste dagarnas hot – men betonar även att man "applåderar" den ansvariga gruppen.

"Nätattacken mot Sony Pictures kan vara ett rättfärdigt dåd av personer som sympatiserar med Demokratiska folkrepubliken Korea", skriver man.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN