Stal surfplatta och skyllde på tiggare

1 av 2

avOskar Forsberg

NYHETER

Pappan stal en surfplatta från sin dotters förskola som han gav till en rumänsk tiggare.

Han anmälde sedan kvinnan men åkte själv dit, misstänkt för stölden.

I dag dömdes mannen till fyra månaders fängelse.

Det var i augusti som polisen larmades till en mataffär i skånska Sjöbo. En man hade ringt och uppgett hur en tiggande kvinna utanför Coop snott en surfplatta ur en bil på parkeringen.

Polisen kontrollerade kvinnans saker och hittade paddan - men hela historien visade sig vara påhittad.

”Velat henne illa”

När kvinnan i förhör nekade till stölden tittade polisen igenom filmerna från mataffärens övervakningskameror. Och precis som kvinnan berättat kunde man där se hur Sjöbomannen, som själv larmat polisen, gav kvinnan surfplattan.

– Han har velat henne illa och sätta dit henne. Hon hade inte haft en chans om inte vår utredare hade lyssnat på henne, sa Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid Skånepolisen, till Aftonbladet i samband med att mannen greps.

Först förnekade mannen allt men efter att ha fått se filmen från butikens kamera överbevisades han och erkände.

Försvårande omständigheter

Åklagaren i ärendet åtalade mannen för stöld och falsk angivelse.

I dag kom domen.

Mannen, som har erkänt, döms till fyra månaders fängelse.

Tingsrätten anser att omständigheterna kring brottet är försvårande. Enligt Ystad tingsrätt utnyttjade mannen att tiggaren var i en utsatt position.

”(Han) har genom att lämna Ipaden till N.N., som han visste inte kunde svenska och som befann sig i en socialt och ekonomiskt utsatt situation, utnyttjat hennes skyddslösa ställning och svårighet att värja sig när han beskyllde henne för att ha tillgripit den stulna Ipaden”