Nyheter

Cheney om tortyren: Förhörsledarna borde hyllas och få medalj

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Fångar skendränktes, tvingades stå på brutna ben och vara vakna i 180 timmar i sträck.

Många häpnade över CIA:s numera förbjudna förhörsmetoder – men inte USA:s tidigare vicepresident Dick Cheney.

– Jag är helt bekväm med att säga att förhörsledarna borde hyllas, de borde få medalj, säger han i tv-programmet ”Meet the press”.

Tidigare i veckan avslöjade en ny rapport de tortyrliknande förhörsmetoder som CIA använt för att förhöra misstänka al-Qaida-terrorister. Fångar har bland annat tvingats stå upp med händerna över huvudet i 180 timmar i sträck, skendränkts betydligt oftare än vad som tidigare varit känt och tvingats stå upp med brutna fötter eller ben.

”Fläck på USA:s anseende”

Dianne Feinstein, som leder underrättelseutskottet i USA:s senat, kallar metoderna en fläck på USA:s anseende.

En som dock är nöjd med CIA:s arbete i kampen mot al-Qaida är USA:s tidigare vicepresident Dick Cheney, som hade stort inflytande över landets utrikespolitik under president George W Bush.

– Jag är helt bekväm med att säga att förhörsledarna borde hyllas, de borde få medalj, säger han i en intervju i tv-kanalen NBC:s program ”Meet the press”.

”Inga problem om vi når vårt mål”

I det här fallet anser den tidigare vicepresidenten att målen helgar medlen.

– Jag har inget problem så länge vi når vårt mål och vårt mål var att fånga de ansvariga för 11 september och att undvika en ny attack mot USA.

USA:s senat har dock slagit fast att tortyren har varit ineffektiv. Trots de grymma metoderna ska de som förhörts inte ha lämnat någon ny information.

Den bilden delas dock inte av Dick Cheney.

– Det fungerade, det fungerade absolut, säger han i intervjun.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Portugal–Tyskland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: