Hånade svensk polis – greps i England

Publicerad 2014-07-30

"Muskelmannen" till fängelse

Den 42-årige kroppsbyggaren dömdes i en dopningshärva som rullades upp 2009.

Muskelmannen var internationellt efterlyst i mer än ett år.

I våras dök han plötsligt upp på bilder från en bodybuilding-tävling i Brasilien.

– Nu är han gripen och återförd till Sverige, säger Kristoffer Mueller, chef för Rikskriminalens internationella sektion.

Den 42-årige kroppsbyggaren från Göteborg var en av de dömda huvudmännen i den gigantiska dopningshärvan som rullades upp 2009.

40 poliser från nio olika polismyndigheter deltog i vad som kallades Operation Liquid.

Tillslagen som skedde runtom i landet ledde till ett 60-tal fällande domar.

42-åringen fälldes för bland annat grovt dopningsbrott och medhjälp till grov smuggling. Straffet blev fängelse två år och nio månader, en påföljd som kroppsbryggaren själv tyckte var orimligt hård.

 I en intervju kort efteråt med Aftonbladet berättade kroppsbyggaren, en av Sveriges kanske mest kända inom sin sport, att han dopade sig dagligen. Det var ett måste för att tillhöra världseliten. Han var inte heller särskilt ångerfull.

– Det spelar väl ingen roll vad jag gör med min kropp så länge det inte drabbar någon annan. Men det är klart att jag är ledsen, det här förstör för mig och min familj, sa han.

Dök inte upp för att ta straffet

När det var dags att inställa sig för att avtjäna straffet 2012 dök han aldrig upp - han hade flytt utomlands.

I maj i år, drygt ett år senare, kunde Aftonbladet avslöja att han befann sig i Brasilien. Där hånade han polisen genom att ställa upp i en bodybuildingtävling, vilket bilder också visade. Det kunde han göra i trygg förvissning om att lagens långa arm inte nådde honom. Brasilien har nämligen inget utlämningsavtal med Sverige.

– Så fort han sätter sin fot i Europa så är han fast, sa Peter Kron, inspektör på grova brottsroteln i Göteborg.

Det var också vad som skedde.

Den 4 juni kunde han gripas i England, enligt Kristoffer Mueller, vid Rikskriminalen. I förra veckan, den 24 juli, transporterades han tillbaka till Sverige.

Han är nöjd med resultatet.

– Det handlar om trovärdigheten i rättssystemet, de som döms för brott ska ju avtjäna sina straff, det ska inte vara lätt att hålla sig undan.

96 gripna internationellt

Hittills i år har svensk polis kunnat få 96 internationellt efterlysta gripna i utlandet. Och samtidigt har svensk polis gripit 131 personer som varit efterlysta av andra länder.

Även om det finns några som lyckas hålla sig undan i åratal är trenden de senaste åren är att alltfler efterlysta också grips.

Kristoffer Mueller menar att det beror på en ökad medvetenhet, både i Sverige och utlandet, om att de internationella registren också ska kollas.

Sammanlagt är knappt 300 personer internationellt efterlysta, en siffra som legat konstant kring den nivån under flera år. Namnen byts ut kontinuerligt varefter personer grips och nya kommer till.