”Socialdemokraternas ansvar att SD vuxit”

avLisa Röstlund

1 av 3

Journalisten och fascismexperten Henrik Arnstad pekar nu ut vänstern och framför allt S som ansvarigt för Sverigedemokraternas framgångar.

– Arbetarrörelsen har inte tagit sitt ansvar och därför har SD lämnats välkomna på den politiska arenan, säger han.

Journalisten och författaren Henrik Arnstad har skrivit en rad historiska fackböcker, bland annat Älskade fascism: de svartbruna rörelsernas ideologi och historia.

Han har tidigare slagit fast att Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti.

”Sahlin uppmanade till tystnad”

I Dagens Arena skriver Arnstad i dag att den svenska liberalismen begått samma misstag som under andra världskriget då en nazitysk seger föredrogs framför ”bolsjevismen”, och att den liberala kritiken mot antirasismen haft ett "enormt positivt resultat för SD".

Men framför allt vänder Henrik Arnstad kritiken mot vänstern, och han menar att vänsterargumentet ”det var Moderaternas cyniska högerpolitik som skapade SD” inte håller. I stället har SD vuxit tack vare "en ambivalent inställd arbetarrörelse som inte vill förefalla ”bråkig” eller associeras med ”våldsvänstern”'.

Arnstad tar bland annat upp att Mona Sahlin uppmanat SSU:are att vara tysta i sina protester mot SD.

– S har genomfört en valrörelse som om SD inte fanns, till skillnad från Fredrik Reinfeldt som varit väldigt hård mot SD.

Han framhåller att arbetarrörelsen inte lyckats komma med ett ordentligt alternativ för väljare som varit missnöjda med Alliansens politik.

– Min poäng är att utifrån den enorma forskning som finns, ser man att för att rörelser som SD ska kunna komma någon vart krävs politiskt utrymme, säger Arnstad till Aftonbladet.

Han tar upp två exempel från mellankrigstiden: Sverige och Storbritannien, som båda hade ambitiösa och skickliga fascistpartier, men som trots det inte växte för att arbetarrörlelserna var så starka.

"Har inte tagit ansvar"

Tidigare var det naturliga att en missnöjd, ung man sögs upp av någon som satte en röd stjärna på hans jacka och bjöd in honom till en kamp om ett mer jämlikt land. Tanken om Per Albin Hanssons folkhemmet var inkluderande och socialistisk, påpekar Arnstad, men nu har begreppet övertagits av SD som gjort om det till exkluderande och nationalistiskt.

– De som tidigare ägt den kollektivistiska, optimistiska framtidsvisionen var vänstern. Alliansen förlorade valet 2014 för att man mist sin legitimitet hos valmanskåren. Det borde automatiskt innebära ett uppsving för vänstern, men det hände inte. I stället väljer man ett helt nytt, rasistiskt parti. Då måste man konstatera att arbetarrörelsen inte tagit sitt ansvar.

Vänsterpartiet är till viss del inbegripet i kritiken.

– Visst drabbar min kritik även V, men V är ett marginaliserat parti och S har varumärket av det statsbärande partiet.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler tycker att Arnstads artikel är viktig och relevant.

– Han har rätt i att vi ännu inte lyckats vinna den här fajten. Och han har rätt i sin kritik mot borgarna som ägnat mer tid åt att kritisera vänstern än rasisterna, säger han.

V: "Klart vi inte är nöjda"

Etzler säger att V inte inriktar sig på att specifikt ta väljare från just SD eller något annat parti. Han hoppas på väljare från alla håll, och håller med om vikten av ett tydligt vänsteralternativ.

– Vart ska människor som vill ha ett starkare välfärdssamhälle vända sig i ett landskap där man säger att höger-vänster är överspelat?

Han är inte nöjd med dagens opinionsläge men är samtidigt optimistisk.

– Mycket av det Henrik Arnstad efterlyser i debatten har vi redan i vårt parti: vi vill ha en större gemenskap, att alla ska kunna vara med politiskt och att samhället är till för alla. Det är klart vi inte kan vara nöjda när vi har 5,7 procent. Men fler har förtroende för vår förmåga att genomdriva politik och vi har dubbelt så många medlemmar i dag som 2010. Mycket talar för att vi kan växa och bli det parti Arnstad efterfrågar.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin avböjer att kommentera Arnstads debattinlägg.