Russinpaketet är rena giftbomben

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Lidls barnpaket innehåller hela 15 olika bekämpningsmedel

Russinen i glöggen kan vara ­rena giftet.

I Lidls småförpackningar ­hittades rester av 15 bekämpningsmedel - varav flera är ­förbjudna inom EU.

- Det är anmärkningsvärt och allvarligt eftersom de är så ­tydligt riktade mot barn, säger Anna Edberg på konsument­tidningen Råd & rön.

Köper ekologisktChristopher Flemström, 39, handlar mat i en butik i Stockholm tillsammans med dottern Alicia, 14 månader. ”Jag var inte medveten om det här med besprutningsmedlen på russin, men vi försöker ända köpa ekologisk mat när det alternativet finns”, säger han.
Köper ekologisktChristopher Flemström, 39, handlar mat i en butik i Stockholm tillsammans med dottern Alicia, 14 månader. ”Jag var inte medveten om det här med besprutningsmedlen på russin, men vi försöker ända köpa ekologisk mat när det alternativet finns”, säger han.

Vindruvor är en av världens ­absolut hårdast besprutade grödor.­ I Europa står de för hela ­15 procent av all besprutning.

Så när Råd & rön i det senaste numret låtit testa 14 av de vanligaste russinsorterna i svenska ­butiker är det ­inte särskilt för­vånande att man hittat spår av ­bekämpningsmedel i många av dem.

Hittade även mögelgift

- De besprutas bland annat för att förhindra svampangrepp. På druvor går en av gifterna att ­skölja bort, men när de väl torkats till russin går ju inte det, säger ­Anna Edberg, projektledare för testet.

I de ekologiska russinen i testet hittades inga bekämpningsmedel. Däremot innehöll även de i flera fall mögel­gifter, alltså gifter som bildas av mögel ­under torkningen.

Förbjudna inom EU

Totalt hittades det cancerframkallande ­mögelgiftet ochratoxin A i nio av de testade russin­fabrikaten.

I inget fall var man i närheten av gränsvärdet på 10 mikrogram per ­kilo. Värstingen i testet­ var Montedos miniförpackningar som säljs av låg­priskedjan Lidl.

Påsarna pryds av tecknade figurer med pratbubblor som ­berättar att russinen inte innehåller några ­farligheter. Men testet ­visade att de innehåller ­rester av hela 15 bekämpningsmedel, varav flera inte får ­användas inom EU på grund av sin giftighet.

- Det är klart mer än de ­andra. Det är inte olagligt mycket, men det är en onödig och olämplig produkt eftersom det finns flera bra alternativ, säger Anna ­Edberg.

Russin för barn

Lidls russin innehåller dessutom 2,4 mikrogram och­ratoxin A. Ett par andra fabrikat i testet innehöll mer mögelgift, bland annat de ekologiska russinen från Biofood. Men då Lidls miniförpackningar så tydligt marknadsförs mot barn har de ­bedömts hårdare i testet. Detta eftersom barn är extra känsliga för gifter.

Lidls presskontakt Josefine Pettersson svarar på kritiken så här:

- Vi har tagit del av testet och kan konstatera att vi ligger under EU:s gällande gränsvärden för pesticider.

Även testat sötmandel

Det sammanvägda testresultatet tar hänsyn både till smak och gifthalt. Högst betyg får de ­mörka ekologiska russinen från Urtekram, lägst betyg fick barn­russinen från Lidl följt av Garants russin med spår av åtta bekämpningsmedel.

Råd & rön har även låtit testa sötmandlar från Coop, Eldorado, Favorit, ­Garant, Ica, Kung, Lidl, Markatta, Saltå kvarn och Änglamark.

Sötmandlar kan ha problem med mögelgifter, men ingen av de testade produkterna innehöll spår av mögel­giftet aflatoxin.

Bäst och sämst i testet

Bäst

Märke: Urtekram, mörka russin.

Poäng: 83.

Pris: 50 kronor/kilo.

Gifter: Inga spår av bekämpningsmedel eller mögelgifter.

Sämst

Märke: Montedos mini raisins från Lidl.

Poäng: 1.

Pris: 70 kronor/kilo.

Gifter: Spår av 15 ­bekämpningsmedel och 2,4 mikrogram ochratoxin A per kilo.

Så gjordes testet

Russinen testades för ett hundratal olika ­bekämpningsmedel. Spår av fler än fem ­bekämpningsmedel eller spår av kemikalier ­förbjudna inom EU har gett extra poängavdrag i bedömningen.

Laboratoriet har även undersökt förekomsten av mögelgifterna afla­toxin och ochratoxin A.

En testpanel har gjort en samlad bedömning av smak, doft och konsistens.

Laboratorieresultatet och smakpanelens ­omdöme ligger till grund för det sammanlagda ­betyget på en skala 1–100, där 100 är bäst.

Källa: Råd & rön

Publicerad: