Knark för över nio miljarder – i samma låda

Rekordbeslag för australisk polis

Det blev jackpot för den australiska polisen:

Knark för 9,5 miljarder kronor i en och samma låda.

Det är mer än vad polisen lyckades beslagta under hela förra året.

I en flyttcontainer som innehöll möbler och till synes personliga tillhörigheter hittade polisen i Sydney två ton ecstasy och nästan ett ton metamfetamin.

Sedan narkotikan upptäckts packade polisen ihop containern, som kommit från Hamburg, igen och följde den noga i spåren. I Blacktown i västra Sydney plockades narkotikan ut ur containern och skickades vidare till Smithfield, också i västra delarna av Sydney.

Kopplingar till Europa

Sex män mellan 23 och 34 har gripits.

Polisen i Sydney tror att fler gripanden kommer att följa:

-Det går inte att importera närmare tre ton narkotika utan en stor och välorganiserad operation. Det här har absolut kopplingar till Europa och Asien, säger federala polischefen Andrew Colvin till Sydney Morning Herald.

Metamfetaminet som beslagtagits representerar ungefär 10 miljoner förpackningar på gatan och ecstasyn lika många tabletter. Det motsvarar tillsammans hälften av allt knark som totalt beslagtogs under 2013 i hela Australien.

Död på musikfestival

Det stora partiet narkotika anlände till Australien just i början på musikfestivalsäsongen och efter att en 19-årig kvinna avlidit av en trolig överdos ecstasy vid en  musikfestival tidigare i november.

– Det här beslaget kan ha räddat liv, säger Mike Baird, ledare för New South Wales Liberal Party till Sidney Morning Herald.

Publisert: