Löfven kämpar för att rädda sin regering

Stefan Löfven får kalla handen av Alliansen – igen.

Det stod klart efter kvällens möte i Rosenbad.

– Vi kommer naturligtvis att rösta på vår egen budget, säger Jan Björklund (FP).

Tiden är nu mycket knapp för statsministern om han ska rädda sin regering.

7.20 i morse lämnade statsminister Stefan Löfven sin bostad i centrala Stockholm inför ödesdagen i riksdagen.

Han ville då inte ge några besked om vilka scenarior han ser framför sig eller om han har för avsikt att avgå och upplösa sin regering.

Chockbeskedet i går att Sverigedemokraterna tänker rösta på Alliansens budget och fälla regeringen vid riksdagens omröstning i dag har utlöst febril aktivitet på Rosenbad.

Direkt efter en välbesökt presskonferens i går kväll, där statsminister Stefan Löfven gav sin bild av den uppkomna situationen, gick han upp på sitt kontor i tornrummet. Där har han sedan dess hållit en rad möten, både på telefon och öga mot öga.

Söker stöd för strategin

Enligt Aftonbladets källor har Socialdemokraternas verkställande utskott, den innersta kretsen, talats vid på telefon. Medan Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin ska ha fört samtal med såväl riksdagsgrupp som partistyrelse.

På agendan har det stått att tala genom den situation som regeringen nu befinner sig i – och söka stöd för strategin framåt.

– Det har hela tiden funnits ett antal scenarier vi jobbat efter. Nu inträffade ett av dem, säger en källa inom S/MP-regeringen.

Vid 21.30 tog Stefan Löfven emot Alliansens partiledare Anna Kinberg Batra (M), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) på sitt rum. I mötet deltog också Åsa Romson och Gustav Fridolin samt finansminister Magdalena Andersson (S).

"Löfven hade inte förväntat sig annat"

Alliansen anlände i samlad tropp.

– Jag tycker det tillhör god ton att komma. Vi kommer rösta på vår budget i morgon. Vi är inte beredda att förhandla och det kommer vi framföra till Löfven, säger Annie Lööf.

Efter mötet höll Alliansledarna fast vid det man tidigare sagt. Därmed verkar inte Stefan Löfven ha något att hoppas på ett samarbete över blockgränsen.

– Jag tror inte Löfven hade förväntat sig något annat. Det rimliga är att vi röstar för vårt eget förslag, säger Hägglund.

Anna Kinberg Batra menade att man förklarat för statsministern att oppositionen kommer att rösta för sitt eget förslag. Däremot kan Alliansen tänka sig att förhandla med regeringen om olika budget- och regeringstekniska frågor.

Alliansledarna framhöll unisont att man tycker att regeringens politik gått för långt åt vänster, vilket man menar är omöjligt att stödja.

"Inga öppningar"

Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Gustav Fridolin och Åsa Romson höll en pressträff efter mötet. De sammanfattade det som sagts i samtalet med Alliansen som att oppositionen inte visat några öppningar för samarbete.

– Vi kan konstatera att det fanns i dag ingen framgångsmöjlighet, säger Löfven.

Stefan Löfven framhöll att det finns en rad möjligheter framöver. Han menade att alternativet att återförvisa budgeten till finansutskottet fortfarande finns i planeringen. Samtidigt slog han fast att Alliansen under samtalet hade sagt att man inte såg att det skulle komma att förändra något särskilt.

Om Löfven kommer att avgå under morgondagen kunde han inte svara på. Han menade att han först ville se hur budgetomröstningen avlöper.

Talmannen förbereder 

Om Löfven väljer att avgå blir det upp till talmannen Urban Ahlin att genomföra en ny sondering om vilket regeringsunderlag som kan finnas.

Han uttalar sig om sin roll i Mariestadstidningen och beskriver den uppkomna situationen som "mer spännande än han kunnat förutspå".

Enligt Ahlin har man inom talmannens kansli under tisdagen förberett sig för det som kan komma framöver.

– Vi har gått igenom ett antal scenarior för att det ska löpa på och planerat in sammanträdesdagar så att budgeten ska kunna tas innan juluppehållet, säger han till Mariestadstidningen.

Ett nyval, eller extra val som det korrekt heter, kan tidigast utlysas den 29 december.

Publisert: