Mordet på Boris Nemtsov

”Allvarlig skärpning av situationen i Ryssland”

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov är död.

Rysslandsforskaren Lena Jonson chockas av nyheten.

– Oj, det är en jätteallvarlig skärpning av situationen i Ryssland, säger hon till Aftonbladet.

På söndag ska en stor protestdemonstration hållas i Moskva, mot Putin och Rysslands hållning i konflikten med Ukraina samt den ekonomiska kris som landet just nu upplever.

Bland personerna bakom demonstrationen var Boris Nemtsov en av de ledande. Sedan 2010 har han lett oppositionspartiet Partiet för folkets frihet, tillsammans med tre andra. Han var också med och startade den oppositionella rörelsen Solidaritet tillsammans med den tidigare schackmästaren Garri Kasparov. Nemtsov har ansetts vara en av de ledande liberala politikerna i Ryssland.

Tidigare i februari sa han till den amerikanska tidningen Financial Times att utvecklingen i Ryssland gällande hur makten slagit ned på oppositionen är oroande.

– För tre år sedan var vi en opposition. Nu är vi inte mer än dissidenter. Uppgiften framför oss är att organisera en riktig opposition igen.

”En erfaren politiker”

Lena Jonson är Rysslandsforskare med fokus på landets inrikespolitik, vid Utrikespolitiska institutet. Hon menar att Nemtsov var mycket framträdande i landets opposition.

– Han var med i Jeltsins regering och en erfaren liberal politiker. Som oppositionspolitiker var han aktiv under alla sina år och mycket delaktig i proteströrelsen mot Putin.

Vad innebär mordet på honom?

– Det är en jätteallvarlig skärpning av situationen i Ryssland, i synnerhet inför demonstrationen på söndag.

Innan Nemtsov nådde den absolut toppen inom rysk politik var han guvernör i Novgorodregionen under åren 1991-1997. Han fick då rykte om sig att vara för ekonomiska reformer, skriver BBC.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Boris Nemtsov

Boris Nemtsov

Ryssland

Utrikespolitiska institutet

Moskva

Ukraina

Garri Kasparov