Polishunden Uno hjälte igen

avLinn Warfvinge, Mathias Asplund

NYHETER

En bilförare kraschade in i en kyrkogård efter en vansinnesfärd.

Smitaren gömde sig bland gravarna, men det var ingen match för schäfern Uno.

– Han är en fantastisk hund att jobba med, säger polisen Andreas Bagoly.

I lördags förmiddag smet en bilförare från betalningen på en bensinstation i Solna. Han körde enligt polisen "oerhört vårdslöst” och bilen efterlystes.

Färden slutade med att föraren körde av vägen och kraschade in på Norra kyrkogården. Både bilen och två gravar blev förstörda och mannen flydde till fots.

– Bilen fastnade och förstörde en stor familjegrav innan han flydde, säger Andreas

Uno till undsättning

Uppgiften att spåra honom fick polisens schäferhund Krokasmedens Uno. Spårhunden som redan i höstas hyllades som en hjälte efter att ha  avbrutit en pågående våldtäkt.

Från förarplatsen kunde Uno i ilfart följa det färska spåret mellan gravar och genom häckar. Plötsligt slutade det vid en gravsten, där en man satt och såg ut att be. Uno skällde för att markera att det var rätt person och mannen greps.

– Tack vare Unos arbete i kombination med andra uppgifter och iakttagelser lyckades vi gripa honom på plats, säger Andreas Bagoly.

Flera olika brott

Föraren visade sig vara drogpåverkad och misstänks för flera trafikbrott, drograttfylleri, stöld och brott mot griftefriden. Polisens hundenhet berättar om händelsen på Facebook vilket har lett till hyllningar och hälsningar från tusentals personer.

Unos hundförare säger att det här bara är början på polishundens karriär.

– Uno är tre och ett halvt år och vi har jobbat ihop sedan 2013. Nu börjar han verkligen komma in i polisyrket. Han har haft en bra start i karriären och vi hoppas på många fina år och gripanden framöver, säger Andreas Bagoly.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solna

Hundar