Deltagare på Vilksmötet: Enormt oseriös insats av polisen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: DRAGO PRVULOVIC/TT
Polisens tekniker undersöker den sönderskjutna entrén till kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Østerbro i Köpenhamn där konstnären Lars Vilks deltog i ett debattmöte.

Omar Abdel Hamid el-Hussein, 22, sköt 28 skott in genom Krudttøndens-glasrutor.

Nu kritiseras polisens insats vid attentatet där 55-årige Finn Nørgaard dog.

– Polisen satt och drack kaffe med ryggen mot entrén, säger en mötesdeltagare.

Deltagare vid mötet där bland annat svenske konstnären Lars Vilks talade riktar skarp kritik mot polisens insats. Vittnen till terrordådet anser att polisens hanterande av säkerheten var ”under all kritik”, skriver danska Politiken.

– Allt var väldigt improviserat, det fanns ingen känsla av att man ansåg att det rörde sig om ett högriskarrangemang, säger en deltagare till tidningen.

De menar att poliserna satt med ryggen mot entréns glasrutor och drack kaffe när 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein öppnade eld. Först när en person skrek att det var en man med vapen ska de ha reagerat, enligt de vittnen som Politiken talat med.

De kallar insatsen för ”enormt oseriös”.

I tidningen Jyllands-Posten träder en anställd på kulturhuset, som var närvarande under angreppet, fram anonymt. Personen är också kritisk och säger att intrycket var att polisen varken hade förmåga eller prioriterade att skydda kulturhusets gäster och anställda.

Varken polisen eller danska säkerhetstjänsten PET vill kommentera uppgifterna i Politiken och Jyllands-Posten.

Bevakningen av möteslokalen har tidigare kritiserats men enligt den danska polisen är de nöjda med insatsen.

TT-Aftonbladet

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM