Partiledarbytet i KD

Ankarberg hoppar av som KD-kandidat

Av: 

Lisa Röstlund

Ida Gustafsson

NYHETER

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare i Kristdemokraterna, har tagit tillbaka sin kandidatur för att efterträda Göran Hägglund.

– Det stöd jag har är inte tillräckligt för att föreslås och då är det bättre att lämna tillbaka min kandidatur, säger hon till Aftonbladet.

Efter att valberedningen inom Kristdemokraterna har haft sin första nomineringsrunda har Ankarberg Johansson beslutat sig för att dra tillbaka sin kandidatur till partiledarposten.

– När jag ser de nomineringar som kommit in och som jag kunnat ta del av, har jag sett att jag inte har det stöd som krävs för att föreslås som partiledare.

”Mognat fram”

Därmed har jag i dag meddelat valberedningen att jag inte längre kandiderar som partiledare, säger hon till Aftonbladet.

Hon meddelade valberedningen sitt beslut i dag.

– Under veckan har det mognat fram när jag tagit del av nomineringar och fått kännedom att det stöd jag har inte är tillräckligt för att föreslås och då känns det bättre att lämna min kandidatur.

Kvar i partiet

Hon kandiderar inte heller till en plats i partistyrelsen, något hon inte har gjort tidigare heller.

– Det beror på den roll jag har i dag som partisekreterare. Och det är upp till varje ny partiledning att bestämma vem man vill ha som partisekreterare.

Acko Ankarberg Johansson meddelar att hon fortsätter att arbeta för partiet.

– Kristdemokraterna är det allra bästa partiet och det behövs i svensk politik, jag kommer att vara engagerad i partiet  framöver, säger hon till Aftonbladet.

Tre andra kandidater kvarstår till partiledarposten: Ebba Busch Thor, Jakob Forssmed och Penilla Gunther.

Busch Thor: Beslutet är Ackos

Storfavoriten Ebba Busch Thor säger att hon har "väldigt stor respekt" för Acko.

– Den stora kunskap hon har, och den betydelse hon har för partiet. Mitt önskemål är att vi även i fortsättningen kommer ha henne i en ledande position.

Om hon är förvånad vill hon inte svara rakt på:

– Det är mycket som varit oförutsägbart under processen, och det här är ett beslut som självklart legat helt hos Acko.

Om det starka stödet bland distrikten säger Busch Thor:

– Jag är väldigt glad och tacksam över nomineringarna som kommit in. Jag har ett brett stöd i partiet, från norr till söder och från ungdomsförbund till seniorförbund. Men det här är en lång process. Vi får se hur valberedningen hanterar det här framöver.

Forssmed: "Fantastisk person"

Jakob Forssmed kommenterar avhoppet:

– Hon har gjort sin analys. Jag kan bara säga att hon är en fantastisk person, som jag kommer söka råd ifrån i framtiden om jag blir partiledare. Hon har omvittnat mycket goda kvaliteter och som håller samman på ett bra sätt.

Apropå det stärkta stödet för Ebba Busch Thor från distrikten säger Forssmed att han inte blir avskräckt.

– Nej, jag har inga planer på att hoppa av eller så. Det finns ett starkt stöd för Ebba, och jag upplever också att det finns ett starkt stöd för mig, ett växande stöd. Jag kan gärna bygga ett starkt lag om jag skulle bli partiordförande. Jag har en inriktning som handlar om stark ekonomi, fokus på stärkt välfärd och en stark gemenskap, och det tror jag många medlemmar och sympatisörer kan sluta upp kring.

Gunther: "Förvånad"

Penilla Gunther är snopen över beskedet:

– Jag blev väldigt förvånad. Jag har nog tänkt att vi minst är fyra som synts som kandidater, och många fler finns nominerade. Av den anledningen kan man ju i det här skedet inte säga hur det går i slutändan. Utfrågningarna lokalt kommer ju göra det tydligare var vi står, och distrikten har ännu inte fått se oss tillsammans.

Inte heller Gunther avskräcks av Busch Thor-stödet:

– Inte alls. Jag känner mer att jag vidhållit samma linje hela tiden: att jag tycker att vår nästa partiledare ska sitta i riksdagen. Vi klarar inte tre år med en ny partiledare som inte finns med där.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Partiledarbytet i KD

ÄMNEN I ARTIKELN

Partiledarbytet i KD

Kristdemokraterna

Acko Ankarberg Johansson

Göran Hägglund