Ilskan efter dådet: Tusentals i protest

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 11 | Foto: MAGNUS WENNMAN

NYHETER

AMMAN/STOCKHOLM. Mordet på den 26-årige piloten Moath al-Kasasbeh har försatt Jordanien i chock.

I dag samlas tusentals människor i huvudstaden Amman för att visa sitt stöd för de anhöriga – och uttrycka sin ilska mot IS.

– Det här är vårt krig nu, sa Jordaniens drottning Rania som deltog i demonstrationen.

Det pågick förhandlingar mellan Jordanien och terrorgruppen IS för att Jordanien skulle få åter stridspiloten Moaz al-Kasasbeh som tillfångatogs sedan hans plan störtat i Syrien.
Men förhandlingarna bröt samman då IS inte kunde presentera några bevis på att piloten fanns vid liv – och strax därefter publicerades en video som visade hur han levande bränts ihjäl.
Det pågick förhandlingar mellan Jordanien och terrorgruppen IS för att Jordanien skulle få åter stridspiloten Moaz al-Kasasbeh som tillfångatogs sedan hans plan störtat i Syrien.
Men förhandlingarna bröt samman då IS inte kunde presentera några bevis på att piloten fanns vid liv – och strax därefter publicerades en video som visade hur han levande bränts ihjäl.

Bilderna från den avskyvärda videon som publicerades i tisdags och som visade hur IS stängde in piloten Muath al-Kasasbeh i en bur  - och brände honom till döds är i högsta grad levande för invånarna i Jordanien.

I dag samlades tusentals jordanier vid al-Husseiny-moskén och marscherade efter fredagsbönen mot palmtorget där de ska stanna i 24 timmar för att visa solidaritet.

Drottningen: "vårt krig"

Längst fram i tåget, omringad av ett 150-tal beväpnade soldater, gick landets drottning Rania. Aftonbladet fick, tillsammans med BBC, släppas innanför polisavspärrningen och promenera med drottningen.

I sin hand höll hon en bild på Moath al-Kasasbeh.

– Idag är jag en jordanier som alla andra, sa drottning Rania.

Hon fortsatte med att säga att många människor tidigare sagt att kriget mot IS inte är Jordaniens krig, och att hon var på plats för att säga att det visst är det.

– Det är allas krig. Det är Jordaniens krig. Vi måste gå samman för att stoppa de här människorna som går emot allt vi tror på, sa drottningen.

Dagens demonstration är den senaste i raden av flera kraftfulla uttryck från Jordanien för att visa att man menar allvar med sina ord om hämnd gentemot IS. Bara timmar efter att mordet blev känt i tisdags kom Jordaniens första blodsutgjutelse, när två dödsdömda fångar hängdes i gryningen på onsdagen. Den ena av dem var den så kallade terroränkan Sajida al-Rishawi, den andre var den irakiske terroristen Zyad al-Karbouli.

Släktingen: "döda monstren"

Dagen efter, i går, genomförde jordanska F16-plan bombräder över Syrien.

– Vi trappar upp. Vi kommer efter dem, var de än är, med allt vi har. Det är inte början och det är definitivt inte slutet, sa Jordaniens utrikesminister Nasser Judeh till CNN efter bombräden, där man hade skrivit meddelanden och hyllningar på stridsplanens raketer.

Myndigheterna har inte bekräftat var attackerna ägde rum, men enligt flera källor ska det ha varit den syriska staden Raqqa, som räknas som IS huvudfäste. Samtidigt reste kung Abdullah till byn Karak i södra Jordanien där piloten Muath al-Kasasbeh kommer ifrån, och besökte hans familj.

– Vi kommer att reagera med full kraft. Den här terroristorganisationen slåss inte bara mot oss utan islams fundamentala värden, sa kungen vid besöket.

Efter att bombräden var färdig åkte stridsplanen över Karak, där kungen pekade upp mot himlen mot planen som for förbi och berättade för pilotens far att de hämnats hans son. Hyllningen följdes av applåder från flera besökare.

– Jordanien har en lång tradition av att respektera sina grannländer, av att sköta sig själv. Det måste balanseras med den rådande stämningen i landet och den stämningen säger: döda monstren, sa en släkting till piloten efter att kungen lämnat byn.

Tusentals samlas i protest

Och idag var det alltså dags för den tredje dagen av att visa ett enat land mot IS.

Klockan 11.30, svensk tid, samlades man för bön och efteråt tågade alltså tusentals jordanier till Palmtorget i Amman dels för att visa sitt stöd för den mördade pilotens familj, dels för att trycka på myndigheterna att fortsätta agera.

Många har framfört tydliga krav – de vill se mer blod – vilket de också skanderade när de marscherade på gatorna i huvudstaden.

Publicerad: