De segrade i debatten

avAnette Holmqvist, Hanna Olsson, Mattias Sandberg

1 av 11

Svenska folket kröner ­Stefan Löfven och Annie Lööf till vinnare i SVT:s partiledardebatt.

Det visar Aftonbladet/Inizios Sverige Tycker-mätning.

– Det är självklart roligt, säger Löfven.

I debatten i SVT i går kväll stod de åtta partiledarna mot varandra för sista ­gången inför valet i morgon.

Två av debattörerna stack ut ordentligt: Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C). I förrgår orsakade de rubriker efter tumultet i tv-studion där Lööf föstes bort av S-ledaren när hon upprepade gånger försökte räcka över en energianalys till honom.

En av fyra för Löfven

Debatten i SVT blev mer lyckosam för de båda.

Enligt en färsk mätning från Aftonbladet/Inizios ”Sverige Tycker” blev ­Stefan Löfven kvällens vinnare. En av fyra, 25 procent, av de tillfrågade tyckte att han var bäst medan Löfvens ­huvudmotståndare, Fredrik Reinfeldt (M), landade på 12 procent.

– Den här mätningen ­visar att Löfven vann debatten. Jag tolkar det som att han har gått ganska opåverkad genom veckan. Det ­beror på att han har medvind i opinionen, säger ­Karin Nelsson, projektledare för Sverige Tycker.

”Känns bra”

S-ledaren själv var glad över revanschen.

– Det är självklart roligt att det är så. Det känns bra och om det kvitteras av svenska folket så är det ­ännu bättre, säger Stefan Löfven.

Efter debatten åkte han med sina närmaste medarbetare till partihögkvarteret i Stockholm för att fira. Det är tradition inom S att samla den innersta kretsen för att hylla valarbetarna i valrörelsens sista skälvande timmar.

”En formtopp”

Andraplatsen tog Annie Lööf hem med 21 procent.

– Hon har också en formtopp den här veckan, det här är intressant att se att det plötsligt har blivit en match mellan Löfven och Lööf, ­säger Karin Nelsson.

Även C-ledaren gladdes åt siffrorna.

– Det är roligt att få bra ­respons efter debatterna. Jag tror att Centerpartiets politik för småföretag, ­miljö och landsbygd har gjort att fler får upp ögonen för oss, säger hon.

De tillfrågade, 548 personer, svarade på vem de tyckte var bäst i debatten i går kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM