”Jag vill förstatliga sjukvården”

NYHETER

Hägglunds utspel: ”Staten ska ha hand om all sjukhusvård”

1 av 3 | Foto: Göran Hägglund under sitt sommartal i Ullared.

Socialminister Göran Hägglund (KD), höll sitt sommartal där det garanterat skulle vara mycket folk.

Vid köpcentret i  Ullared kom kristdemokraternas valutspel.

– All sjukhusvård ska förstatligas, säger Göran Hägglund.

Precis utanför varuhuset Gekås entré valde Göran Hägglund att hålla sitt sommartal. Till ljudet av rasslande kundvagnar, som körde förbi i en strid ström, inledde han talet med att prata om oroligheter i världen. Han nämnde kriget i Syrien men inriktade sig sedan på att

tala om Gaza. Hamas är en terrororganisation som använder mänskliga sköldar och det finns även anledning att kritisera Israel, förklarar Hägglund. Men han är oroad över den antisemitism som vaknat till liv. 

– Antisemitism är lika avskyvärd som all annan rasism. Vi känner igen den och vi hatar den och vi kommer alltid att bekämpa den. Vi kommer aldrig att tystna, säger Göran Hägglund.

Han är också orolig över vad som händer kristna i norra Irak. EU måste ta ett större ansvar och FN borde överväga att skicka styrkor till området.

– FN måste undersöka alla vägar, också militärt, för att skydda dessa, våra, medmänniskor på plats.

För stor skillnad i väntetid

Socialministern går sedan in på det område han vurmar för mest, sjukvården. Han kommer med det nya förslaget att all sjukhusvård ska förstatligas. Och kallar det århundradets reform. Sjukvården i landstingens regi är ojämlik och oeffektiv, tycker Hägglund och levererar statistik.

– Skillnaden i väntetid för vård i olika län är för stor. För malignt melanom kan du få vänta 15 dagar i ett län och 55 i ett annat. Det är en oförsvarlig orättvisa.

Norge är ett bra exempel som Sverige borde ta efter, fortsätter han. Där sköts sjukvården sedan 10 år tillbaka av staten. Finansieringen ska ske med skatteväxling – staten tar över de pengar som landstingen använder för sjukhusvård.

Hägglund har däremot inte förankrat detta förslag hos allianspartierna. Vilket märks när han får frågan direkt efter talet.

– Det här är Kristdemokraternas utspel. Vad andra partiet tycker får de svara för.

Andra delen av sommartalet inleder Hägglund med att klaga på att det ofta är för mycket teknik och för lite visioner i politiken. Kristdemokraterna är ett visionärt parti, menar han, och syftar på visionen om ett individbaserat samhälle.

– Jag vill ha ett samhälle där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter, säger Hägglund och slänger sedan in ett bibelinspirerat citat.

– Jag vill att vi bemöter andra så som vi själva vill bli bemötta.

Kallas KD ”frihetsparti”

Familjepolitik är en hjärtefråga för Kristdemokraterna och utelämnas inte i sommartalet. Hägglund poängterar att KD är ett familjeparti. Inte ett parti som ser familjen som ett problem som han tycker att oppositionen gör.

– Så har det varit i Sverige ända sedan makarna Myrdals tid på 1930-talet. Idag heter verktyget för det kvoterad föräldraförsäkring. Bit för bit ska föräldrar få acceptera att de egentligen inte är myndiga att rå över sitt eget livspussel.

För att få stöd för uttalandet ber han om en handuppräckning. Hur många är föräldrar och hur många tycker att de ska få bestämma själva? Många händer syns i luften. Hägglund kallar sedan Kristdemokraterna ett frihetsparti.

– Är man vuxen nog att vara förälder kan man bestämma över sin egen vardag.

Gekås grundare, Göran Karlsson, hyllas därefter.

– Gekås är ett exempel på en verksamhet som pressar priser och som ger jobb. Som i sin tur ger resurser till välfärden, säger Hägglund och inflikar att det är entreprenörer och inte staten som skapar ny jobb.

Avslutningsvis hotar han med att oppositionens politik kommer ge färre arbetstillfällen. Och säger att han har frågat Gekås ägare vad det skulle betyda om oppositionen genomför sina förslag.

– Om det blir dyrare att anställa unga skulle det kosta 12 miljoner kronor per år. Det innebär 45 heltidstjänster. Restaurangmomsen som oppositionen vill höja motsvarar 25 personer. Det för ett enda företag.

Äldre dam: Du står i vägen

Under presskonferensen får Hägglund frågan om han har träffat verklighetens folk i Ullared. Jodå, en restaurangägare har han talat med.

Hägglund gör sedan premiär som Gekåskund. Med ett följe av fotografer går han runt i varuhuset. Besökarna tar inte så stor notis om ministern. En äldre dam uttrycker att Hägglund minsann är i vägen för hennes shoppingvagn. Hägglunds fynd i varuhuset blir en mobilladdare.