Monsterbåt nekas att komma in på svenskt vatten

NYHETER

Världens största segelfartyg, ryska Sedov, skulle ha besökt Trelleborg på tisdagen. Nu har besöket ställts in – för att fartyget nekas att komma in på svenskt vatten.

– Det är jättemärkligt, säger Christer Thorell, som är skeppare i Sjöräddningssällskapet och skulle ha besökt Sedov.

På tisdagsförmiddagen skulle världens största windjammer, det ryska segelfartyget Sedov, ha besökt Trelleborg. Tanken var att Sedov, som är ett segelskolskepp, skulle lägga till i Nyhamnen i Trelleborg och finnas i hamnen under tisdagen och onsdagen, för att ta emot intresserade besökare.

Sedov har besökt Trelleborg en gång tidigare, i juli 2012, och årets besök skulle bli fartygets enda i Skandinavien.

I dag meddelades att besöket ställs in – för att fartyget nekas att komma in på svenskt vatten.

”Sevärdhet”

Christer Thorell arbetar som skolvaktmästare i Trelleborg och på fritiden är han aktiv som skeppare i den ideella föreningen Sjöräddningssällskapet.

Föreningen var inbjuden till att besöka Sedov under hennes besök i Trelleborg och när Christer Thorell nåddes av informationen om att fartyget inte kommer blev han överraskad.

– Vi fick ett meddelande i morse när vi skulle gå ombord. Vi fick höra från Trelleborgs hamn att det var inställt, säger han till Aftonbladet.

Anledningen till att besöket ställs in ska vara att Sedov har sökt tillstånd för att få komma in på svenskt vatten, men att fartyget nekades.

Christer Thorell säger att det gick bra för Sedov att nå svenskt vatten under fartygets senaste besök. Därför är han förvånad över att det nu nekas.

– Det är jättemärkligt. Det stod i meddelandet att Sedov hade ansökt om att få komma som ett skolfartyg, men att det inte anses vara ett skolfartyg. Jag reagerade på det. Det är jättekonstigt. Det är ju en sevärdhet, för det är världens största segelfartyg, säger han.

Överraskades

I nuläget verkar det som att fartygets besök är helt inställt.

– Vårt kommunalråd, Trelleborgs hamns vd och några stycken till från hamnen är ombord på Sedov nu. De skulle segla med fartyget från Rostock i Tyskland. Så nu ligger de utanför Sassnitz i Tyskland och får ta färjan hit till Trelleborg, säger Christer Thorell.

Han förklarar att beslutet om att ställa in besöket kom som en överraskning.

– Detta har trelleborgarna sett fram emot. Det hade varit jätteroligt om det hade kommit hit. Sist fartyget var här var det mycket trevligt. Det var mycket folk och det hade varit en stor attraktion för trelleborgarna att få se fartyget igen. Jag kan tro att de är besvikna, säger han.

Enligt Försvarsmakten fick Sedov inte komma till Sverige då det saknade tillstånd.

– Enligt mina uppgifter hade de inte ansökt om tillstånd. Det har inte kommit in någon ansökan, säger Therese Fagerstedt, informatör vid Försvarsmakten.