Liberalerna

FP ville ordna kongress med skattepengar

Av: 

John Granlund

NYHETER

Folkpartiet tvingades tidigarelägga sin rikskongress med anledning av extravalet.

Då tyckte partiet att skattebetalarna i Stockholm skulle stå för notan.

I en förfrågan till Stockholms stad undrar den folkpartistiske kanslichefen "om det är möjligt att stadshuset anordnar och står för buffé eller liknande för de drygt 600 deltagarna".

Den 24-25 januari bullar Folkpartiet upp för riksmöte i Stockholm.

Drygt 600 folkpartister från hela landet ska diskutera partiets strategi för att göra ett bättre val än senast.

I början av december började partiledningen planera för evenemanget.

Ville ha buffé

Men Folkpartiet ville inte att partikassan skulle bli lidande.

I ett mejl till protokollchefen i Stockholms stad skriver Folkpartiets kanslichef David Lindberg den 11 december att partiet valt att tidigarelägga sitt riksmöte på grund av extravalet. "Med anledning av detta undrar vi om det är möjligt att stadshuset anordnar och står för buffé eller liknande för de drygt 600 deltagarna på kvällen den 24:e januari", skriver kanslichefen i ett mejl som Aftonbladet begärt ut från Stockholms stad.

Fick avslag

När Aftonbladet når protokollchefen Svante Hådell bekräftar han Folkpartiets förfrågan. Men efter att ha gått igenom reglerna för hur Stockholms stads pengar ska användas avslog han partiets fråga.

– Jag svarade att det inte gick eftersom vi inte har stöd för det i riktlinjerna som styr offentlig representation. Huvudsakligen ska vi använda våra representationspengar till mottagningar där mer än hälften av gästerna är från utlandet, säger Svante Hådell.

I skrivelsen till Stockholms stad anför Folkpartiet att partierna i fullmäktige tidigare "har beretts denna möjlighet en gång per mandatperiod". Detta dementerar Svante Hådell:

– Jag kan inte hitta något stöd för det i de riktlinjer vi har. Jag har tittat efter men ser ingenting i något papper någonstans.

Hundratusentals kronor

Protokollchefen vill inte spekulera i hur mycket Folkpartiets helg i Stadshuset hade kostat skattebetalarna totalt. Men vid andra evenemang har bara buffet för en kväll med motsvarande antal gäster kostat mellan 200 000 och 250 000 kronor, enligt Hådell. Han uppger att de enda lokaler i Stadshuset som hade kommit på fråga för 600 personer är Gyllene salen eller Blå hallen, där Nobelfesten anordnas.

Men enligt Folkpartiets hemsida fick kongressdeltagarna nöja sig med närliggande Stockholm Waterfront Congress Centre där evenemanget ska hållas i stället.

Aftonbladet har sökt kanslichefen David Lindberg för en kommentar utan att lyckas. Partisekreteraren Maria Arnholm avböjer att kommentera.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalerna

Maria Arnholm