Lågt S-stöd för samarbete med MP

Socialdemokratiska väljare vill se att samarbetet med MP avslutas.
Socialdemokratiska väljare vill se att samarbetet med MP avslutas.

Stödet för en fortsatt S/MP-regering är lågt.

Mer än var tredje S-väljare vill skrota samarbetet, enligt SvD/Sifo.

– Ambivalensen har funnits rätt länge i partiet, säger Jonas Hinnfors, professor i Statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

37 procent av Socialdemokraternas väljare vill inte se något fortsatt regeringssamarbete med Miljöpartiet. Det visar en Sifoundersökning i Svenska Dagbladet i dag. Bara 33 procent vill att samarbetet fortsätter medan övriga 30 procent är tveksamma eller svarar att de inte vet.

– Socialdemokraterna verkar inte helt ha kunnat sälja in till sina väljare att detta är ett bra samarbete, säger Toivo Sörén, chef för opinionsundersökningarna på Sifo, till SvD.

Satsvetarprofessorn Jonas Hinnfors säger till tidningen att sprickan bland S-väljarna funnits tidigare och bland annad manifesterats av kritiska uttalanden av LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson.

– Ambivalensen har funnits rätt länge i partiet och den blir inte mindre av att företrädare uttryckligen säger att det kanske inte är så bra att samarbeta med MP, säger Hinnfors till SvD.

SD och KD mest kritiska

Skillnaden mot Miljöpartiets väljare är mycket stor. Bland dem vill hela 78 procent att samarbetet fortgår medan bara sju procent vill att det avslutas. Jonas Hinnfors tolkar siffrorna som att väljarna mer ser partiet som ett parti till vänster än vad man kanske tidigare gjort.

– Partiledningen har visat det genom sina handlingar och då finns det förväntningar på att man ska fortsätta agera så, säger han till SvD.

Mest kritiska är Alliansens och Sverigedemokraternas väljare. I ”topp” ligger SD och KD där 84 respektive 80 procent av deras väljare vill att S och MP:s tvåsamhet avslutas.

Sammantaget vill 54 procent av de tillfrågade att samarbetet avslutas.

Publisert: