Moderatprofiler rasar mot överenskommelsen

Decemberöverenskommelsen väcker ont blod bland flera moderatprofiler.

Tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn menar att partiet ”lägger sig platt” – och i förbundskanslierna finns många upprörda röster.

– Oppositionen har abdikerat, säger Adelsohn till Aftonbladet.

Den blivande partiledaren Anna Kinberg Batra ser ut att gå en stormig framtid till mötes i sin nya roll.

Efter att Decemberöverenskommelsen presenterats under lördagen har flera toppmoderater luftat sin ilska.

Före detta partiledaren för Moderaterna, Ulf Adelsohn, är mycket kritisk mot dagens överenskommelse.

I en kommentar på Anna Kinberg Batras Facebooksida skriver han:

”Tyvärr är det här riktigt illa. I iver att utestänga SD har ni gjort V till vågmästare och bara sett till regerandets form inte dess innehåll. Det är inte bra för Sverige att få en vänsterpolitik som ni måste släpps igenom fyra vårar och tre höstar. En villkorslös kapitulation där 158 mandat ska regera över Sverige. Ska ni lägga ner rösterna även om inte V röstar med regeringen.”

Inlägget har gillats av över tjugo personer, bland annat före detta arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin.

På sin egen Facebook går Ulf Adelsohn till ännu en attack:

”Vi ska tydligen redan i vår lägga oss platt och inte rösta på våra egna förslag. Varje skatt de röda vill ha ska nu genomföras mot en riksdagsmajoritets uppfattning. Grattis till de röda. Att utesluta SD har fått alliansen att sträcka vapnen.”

”Oppositionen har abdikerat

För Aftonbladet utvecklar han kritiken:

– Man har nu med varm hand överlämnat vågmästarrollen till Vänsterpartiet, med rötter i kommunismen. Oppositionen har abdikerat. Det är en strålande framgång för Socialdemokraterna och Löfven.

Han är även kritisk till Moderaternas kalla hand mot Sverigedemokraterna.

– Det här ”reinfeldtska” att SD inte ska ha något inflytande har man drivit för långt. De står inte bara för en invandringspolitik utan har andra frågor som man bortser ifrån.

Adelsohns hustru, tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) håller med sin make och skriver till Anna Kinberg Batra:

”Det blir rejäl uppförsbacke Anna. Jag tror inte detta är bra för Alliansen. Löfven såg lika förtjust ut som katten Måns, när han grundligt lurat Pelle”.

Hon har även kommenterat Kinberg Batras inlägg om dagens överenskommelse med en smiley som gråter.

Den forna kulturministern skriver vidare på sin egen Facebooksida:

”Läser i tidningskommentarer att SD tror att ”decemberöverenskommelsen” kommer att gagna dem. Det tror jag också…”

Kallas hastverk

Även tidigare kulturministern Cecilia Stegö Chilò vädrar sitt missnöje på Kinberg Batras Facebooksida:

”Sorry Anna, detta var inte bra. Hur kan du sluta en överenskommelse som binder 100 självständigt valda riksdagsledamöter? Hur kan du fösa regeringen i armarna på V? Hur kan du avstå från att opponera på följdpropositioner? Hastverk.”

Aftonbladet har också talat med representanter från samtliga länsförbund, och även där finns en skepsis mot uppgörelsen.

– Jag skulle vilja säga att jag är skeptisk. Jag kan förstå motiven, men jag är skeptisk. Jag litar inte på att Socialdemokraterna kommer hålla överenskommelsen, säger Magnus Gärdebring, förbundsordförande i Blekinge.

Även Henrik Sundström, förbundsordförande i Bohuslän, hyser tvivel.

– Jag är kluven. Det förutsätter ju att Sverigedemokraterna inte kommer att fortsätta växa. Varje röst som vi i Alliansen tappar till SD är ju en röst till Löfven. Han vann ju det här valet för att vi förlorade till SD, säger Henrik Sundström.

Han anser precis som Ulf Adelsohn att Moderaterna bör ha en mjukare ton mot Sverigedemokraterna.

– Det kräver att vi från Alliansen inser att SD träffat en sträng i folkdjupet som vi måste se över. Både den beröringsångest som vi har gentemot SD som parti, men även migrationsfrågorna i allmänhet. Den måste vi släppa.

Förstår besvikelsen

Anna Kinberg Batra har inte gått att nå för att en kommentar, men partiets kommunikations- och analyschef Per Nilsson förstår att det finns en besvikelse i partiet.

– Tycker man att den nuvarande regeringen för en vänsterpolitik som är skadlig för Sverige och hoppades att den skulle röstas bort är det klart man är besviken över att möjligheten till extraval försvinner. Men jag tycker det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv och vi lägger formerna för hur vi kan ha det vid nästa val, säger Per Nilsson.

Att partiet skulle snegla mot SD för ett samarbete avfärdar han helt.

– Grunden för ett samarbete är att man delar en värderingssyn, i Alliansen gör vi just det. Det finns över huvud taget inte några sådana förutsättningar med Sverigedemokraterna.

Aftonbladet har sökt Lena Adelsohn Liljeroth, medan Cecilia Stegö Chilò avböjt att kommentera.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN