Stor ökning för förtidsröstande

I år förtidsröstar vi som aldrig förr. Hittills har redan över 400 000 personer gjort sitt vid valurnan.

– Vi har noterat att det är fler som har förtidsröstat, säger Hans-Eric Holmqvist, ordförande i Valmyndigheten.

I årets EU-val är det ovanligt många som har valt att förtidsrösta. På söndagen, elva dagar efter att vallokalerna öppnade för förtidsröstning, hade 429 000 personer lämnat in sina valsedlar. Det är en ökning med över tjugo procent jämfört med Europavalet 2009. Ökningen syns i nästan hela Sverige men procentuellt har förtidsröstningen ökat mest i Jämtlands län.

”Samband med Ukraina”

– Vi har noterat att det är fler som har förtidsröstat men vad det beror på vet jag inte. Det är kommunerna som har ansvar för att plocka fram röstställen och jag har ingen överblick över hur det ser ut, säger han.

Om det ökade antalet förtidsröster kan indikera ett rekordår när det gäller valdeltagande vågar han inte spekulera i.

– Det är svårt att säga redan nu om det blir fler som deltar som helhet.

Enligt Erik Amnå, professor i statsvetenskap, kan det höga antalet förtidsröster ha att göra med den oroliga situationen i Ukraina.

Fler platser

– De frågor som aktualiserats i Ukraina den närmsta tiden skulle kunna vara en förklaring. Man kan spekulera i att Ukrainakrisen kan ha aktualiserat folks intresse för EU-projektet, säger han.

Stefan Dahlberg, lektor vi Göteborgs universitet, säger till Ekot i Sveriges Radio att ökningen beror på att det har blivit möjligt att förtidsrösta på fler ställen i samhället, som till exempel butiker, bibliotek och bensinmackar. Något annat som har underlättat förtidsröstandet i år är att det blivit lättare att skriva ut nya röstkort i vallokalen för dem som glömt sitt hemma.

”Flexibilitet”

En av alla de som förtidsröstat i årets val till Europaparlamentet är Anna Berglund i Göteborg. Hon är föräldraledig och passade på att lämna i sin röst när hon var på biblioteket en förmiddag förra veckan.

– Jag tror att många förtidsröstar av samma anledning som att allt fler ser på Svtplay eller streamar film. Man har helt enkelt numera valmöjligheten att göra det när det bäst passar en själv. Flexibilitet är modernt, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN