Minst tre döda efter gisslandrama i Paris

Polis slog till mot matbutiken i Paris och sköt ihjäl gisslantagaren 32-årige Amedy Coulibaly vid 17-30-tiden i kväll.

Samtidigt ska minst tre gisslan ha dödats, uppger nyhetsbyrån AP.

Skottlossningen utbröt vid 13-tiden i Porte de Vincennes i östra Paris och en redan hårt belastad poliskår, och ett hårt belastat land, tvingades plötsligt ta itu med två pågående gisslandraman.

Sedan i morse håller de terrormisstänkta bröderna Kouachi, som i onsdags misstänks ha mördat tolv personer på tidningen Charlie Hebdo, minst en person som gisslan i samhället i Dammartin-en-Goële, knappt fyra mil nordost om Paris.

"Ni vet vem jag är"

Och nu ber Frankrike för de fem personer som vid 13-tiden i dag ska ha tillfångatagits av Amedy Coulibaly, 32, i Porte de Vincennes.

Han öppnade eld vid en kosherbutik samtidigt som han uppges ha ropat:

– Ni vet vem jag är.

De befinner sig enligt uppgifter till franska medier tillsammans med gärningsmannen i en källare i butiken som är specialiserad på koshermat och ligger i Paris tjugonde arrondissement.

Vid 17.30-tiden slog polisen till mot batbutiken. Amedy Coulibaly uppges ha dödats.

Strax efteråt kom bilder från AFP som visar hur polisen hjälper överlevare från gisslandramat att lämna platsen.

Vid 18.30-tiden uppger nyhetsbyrån AP att minst tre i gisslan har hittats döda.

Koppling till annan skjutning

Mannen som håller gisslan och som ligger bakom skottlossningen är enligt polisen Amedy Coulibaly, 32, - samme man som i går utpekas för mordet på en kvinnlig polis i Montrouge.

Han ska ha kopplingar till de båda terrordådsmisstänkta bröderna Kouachi som just nu håller gisslan i en lokal i en by utanför Paris.

Coulibalys krav för att släppa de personer som är i hans våld i butiken är enligt radiokanalen RTL att bröderna Kouachi får fri lejd och att polisen inte stormar den byggnad där bröderna förskansat sig sedan i morse.

Fransk polis har släppt en bild på Amedy Coulibaly och även på en kvinna,  Hayet Boumddiene, som misstänks vara hans medhjälpare, åtminstone vad gäller gårdagens dödsskjutning i Montrouge.

Det är dock fortfarande mycket oklart om Boumddiene även är inblandad i det nu pågående gisslandramat.

Vittnen på plats

Aftonbladets reporter på plats i Porte de Vincennes, Johan Tollgerdt, har pratat med en familj som hamnade mitt i skottdramat.

Marc, Yfang och Jean Claude och Marcs son gick förbi kosherbutiken vid 13-tiden då skottlossning plötsligt ubröt.

Marc säger att folk kastade sig ner på marken i panik.

Han och hans vänner och familj sökte skydd i en närliggande restaurang

– Vi fick hjälp av kyparen att söka skydd nere i källaren. Efter ett tag kom polisen och evakuerade oss genom bakdörrar och ut genom avspärrningarna, säger Marc.

Marcs son pekar in bakom avspärrningarna under samtalet med Aftonbladets reporter och säger:

–  Det var en elak gubbe där inne som sköt vilt. Han är mycket elak.

Isolerad stad

Paris beskrivs just nu en isolerad stad. Ringleden runt staden är stängd i båda riktningar och det är praktiskt taget omöjligt att ta sig in och ut ur huvudstaden, rapporterar radiokanalen RTL. Situationen jämförs med det som hände i New York efter attentaten den 11 september 2001.

Texten uppdateras fortlöpande

Publisert: