Mejla

Wolfgang Hansson

Dådet i Paris avslöjar en lika obehaglig som tydlig sanning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Oavsett vem som ligger bakom avslöjar terrordådet i Paris en lika obehaglig som tydlig sanning.

Den här typen av terrorattacker är oerhört svåra att skydda sig emot. Nästintill omöjliga.

Risken är att vi får se fler runtom i Europa.

Mot satirtidningen Charlie Hebdo fanns en tydlig hotbild men skyddet räckte ändå inte till mot en grupp män utrustade med automatvapen. Av deras uppträdande att döma militärt tränade.

Enda sättet att stoppa den här typen av dåd är att komma gärningsmännen på spåren i förväg och genskjuta dem innan de hinner sätta sina planer i verket.

Ett attentat liknande det i Paris planerades mot tidningen Jyllands Postens högkvarter i Köpenhamn i december 2010. Tack vare avlyssning och ett samarbete mellan dansk och svensk polis avvärjdes attacken i sista stund. Den skulle varit en hämnd för att tidningen publicerade satirteckningar av profeten Muhammed mer än fem år tidigare.

Egentligen borde vi inte vara förvånade att något sånt här kan hända. Säkerhetspolisen i en rad länder hävdar att de varje år stoppar ett antal planerade attentat innan de hinner genomföras.

Generellt har terrorgrupper ändrat taktik. Numera genomför man hellre många "små" dåd än lägger ner år av planering på att försöka överträffa eller hamna i närheten av World Trade Center-attentaten 2001. 

Lättare då att attackera "mjuka" mål.   

Gick ut med uppmaning

Det är bara några månader sedan Islamiska staten, IS, gick ut med en uppmaning till anhängare bosatta i länder som gått med på att delta i USA:s internationella koalition mot IS, att slumpmässigt döda medborgare i sina hemländer.

Strax före jul skadades över 20 fotgängare i de franska städerna Dijon och Nantes av förare med misstänkta islamistiska motiv som medvetet körde in i folkmassor. En metod som också använts i Kanada.

Det är för tidigt att säga vem som ligger bakom dödsskjutningarna i Paris men gärningsmännen utropande av frasen "Gud är stor" tyder på att det handlar om ett islamistiskt dåd. Men vid sidan av arabiska talade terroristerna också felfri franska så många frågetecken kvarstår.

Terror handlar om skräck

Exakta motivet är oklart men satirtidningen Charlie Hebdo har otaliga gånger drivit med islam och bland annat publicerat de så kallade Muhammedteckningarna. Yttrande- och pressfrihet är en av de saker som radikala islamister och andra extremister har svårast att acceptera.

Terror handlar om att sprida skräck och en känsla av otrygghet hos människor. Ett blodbad som det i Paris kan vara lika effektivt som ett större dåd.

Frankrikes president försökte i ett förvånansvärt kort tv-tal riktat till franska folket att ta på sig landsfaderrollen och ingjuta mod och beslutsamhet i en chockad befolkning.

– Vi kommer att vinna, sa en samlad men uppenbart berörd Francois Hollande. De skyldiga kommer att straffas hårt.

Risken med den här typen av terrordåd är att de inspirerar andra grupper att genomföra attacker. Särskilt som den här ur terroristernas synvinkel var mycket lyckad.

En annan följd kan bli en ökning av främlingsfientlighet och islamofobi. Ett mer delat samhälle.

avWolfgang Hansson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM