Patrik tog två piller – sedan var han död

Patrik, 22, brukade oftast vara hemma och spela dataspel.

I mellandagarna gick han på fest och tog två superman-piller.

Ett och ett halvt dygn senare var han död.

– Jag satt med honom hela tiden. Jag höll honom i handen och sjöng för honom, säger hans mamma Eva, 54.

Telefonen ringde klockan halv sju på lördagsmorgonen den 27 december hemma hos Eva Bragsjö i Märsta, norr om Stockholm. En läkare berättade att hennes son Patrik, låg nedsövd i respirator på Karolinska universitetssjukhuset.

Kvällen innan hade han sagt hejdå och gått i väg på en fest med några kompisar. 

– Han var hemma jämt och satt oftast vid datorn. Jag var glad att han skulle iväg, säger Eva.

Läkaren i luren berättade att Patrik tagit någon form av ecstasy och att hans tillstånd var mycket allvarligt. När han togs in med ambulans var kroppstemperaturen uppe i 42 grader.

Extremt hög puls

Eva åkte omedelbart till sjukhuset och intensivvårdsavdelningen, knappt fyra mil.

– Jag har aldrig sett så många apparater. Han hade slangar överallt. Det blödde från hans näsa och från hans mun. Hans puls var extremt hög, säger Eva.

Hon fick, av vänner till Patrik, reda på att han tagit två tabletter av superman-drogen. Fler på festen hade tagit samma substans men inte fått lika allvarliga

biverkningar.

Hon satt hos sin son hela lördagen. Höll honom i handen och sjöng för honom. Under natten kom en läkare in och sa att Patriks hjärna såg frisk ut. Det gav henne hoppet tillbaka.

På söndagsmorgonen kom nya besked – Patriks puls gick fort ner.

– 126, 125, 124. Jag följde den gå ner på skärmen. Till slut kom en sköterska och la handen på min axel. Då förstod jag att det var över, säger Eva.

Utreder dödsorsaken

Superman-drogen kopplas nu till minst två döds­fall i Stockholmsområdet.

Patriks dödsorsak är fort­farande under utredning. Erik Lindeman, överläkare vid Giftinformations­centralen, säger att symptomen stämmer väl överens med biverkningarna av superman-drogen.

– De stämmer helt överens. Min kvalificerade bedömning är att det är den här drogen som ligger bakom detta, säger han.

Erik Lindeman beskriver drogen som ”otroligt mycket farligare” än vanlig ecstasy – som också kan vara en mycket farlig drog.

”Som rysk roulette”

– Någon skrupelfri tillverkare har haft bra tillgång till råvaran som behövs för att tillverka den. Det är som fulsprit – ingen vill ha det men folk köper det i brist på annat. Det är en cynisk handel där de som tar det och har otur stryker med, säger Erik

Lindeman.

Eva Bragsjö vet inte var Patrik fått tag på drogen. Hon har förstått att han tagit partydroger någon enstaka gång förut – men aldrig den här varianten.

– Att förlora ett barn är det värsta en mamma kan föreställa sig. Jag kommer alltid få leva med sorgen. Just nu tänker jag bara på vilken fruktansvärd sista tid han måste ha haft. Han kämpade i ett helt dygn. Allt det här för två jäkla tabletter, säger Eva.

– Ungdomar måste förstå att man aldrig kan veta vad man stoppar i sig när man tar partydroger. Det är som att spelar rysk roulette.

Publisert: