WHO vill se stopp för E-cigaretter inomhus

1 av 2 | Foto: Stopp för E-cigg Om Who skulle få bestämma i alla fall. De föreslår kraftig restriktioner mot de elektroniska cigaretterna.
NYHETER

Världshälsoorganisationen, WHO, menar att bruk av elektroniska cigaretter inomhus bör förbjudas.

Produkterna kan vara farliga för barn och för foster hos gravida kvinnor.

Det kan heller inte slås fast att e-cigaretterna hjälper rökare att bli av med sitt behov.

E-cigaretter har saluförts som ett sätt för rökare att komma till rätta med sin rökning. Men i en ny rapport slår WHO larm och menat att man måste upphöra med att råda rökare att använda e-cigaretter som ett sätt att sluta röka. Först när det finns tydliga bevis för att de kan hjälpa bör man ge sådana råd.

Produkterna bör heller inte kunna säljas till barn, vilket är möjligt i vissa länder, då innehåller kan vara skadligt. Både för barn och för gravida kvinnors foster. All reklam för e-cigaretterna som kan anses verka uppmuntrande för barn och icke-rökare bör förbjudas, skriver WHO i rapporten.

WHO vill att lagar kommer på plats som förbjuder användandet av e-cigaretter inomhus, både på arbetsplatser och i offentliga utrymmen. Dessutom vill man att smaksättning av röken i produkterna förbjuds, samt att försäljning från automater kraftigt regleras.

Rapporten från WHO publicerades den 21:a juli, men presenterades igår under en pressträff vid organisationens kontor i schweiziska Genève.

Läs WHO:s rapport här (PDF)