Nytt hopp om att hitta MH370

NYHETER

Nu ska MH370 äntligen hittas.

Insatsen återupptas i september och ett satellittelefonsamtal tyder på att planet kan finnas i de sydligaste delarna av sökområdet.

– Området är högprioriterat, säger Australiens vice premiärminister Warren Truss.

Snart har det gått ett halvår sedan Malaysia Airlines MH370 försvann med 239 personer ombord.

Sökandet har hittills varit resultatlöst.

Australien, Malaysia och Kina möttes under torsdagen och meddelade att en ny ett år lång sökinsats ska påbörjas.

Analys av samtal

När insatsen återupptas i september har bearbetningen av tillänglig data också gett nytt hopp. Efter att ha analyserat ett satellittelefon samtal till planet kort innan det försvann ska insatsen nu inriktas på de sydligaste delarna av det 1,1 kvadratkilometer stora sökområdet, uppger nyhetsbyrån BNO News.

Samtalet nådde aldrig piloterna ombord på MH370 men har ändå gett nya detaljer om planets position och den riktning det färdades i när det försvann den 8 mars i år under flygningen mellan Kuala Lumpur och Peking.

Försiktig optimism

– De senaste veckorna och månadernas pågående arbete har inriktats på att analysera informationen vi har i relation till den mest sannolika platsen för var planet finns, säger Warren Truss, vice premiärminister i Australien.

– Ett område i de sydligaste delarna av sökområdet är av särskilt intresse och prioriteras.

I ett gemensamt uttalande efter möter säger ministrarna från de tre länderna att de är ”försiktigt optimistiska”.

”Vi är hoppfulla”

– En kombination av undervattensutrustning, världsledande experter och den absolut bästa tekniken används och det är vår bästa chans att hitta MH370, och vi är hoppfulla, säger Malaysias transportminister Liow Tion Lai, enligt BNO News.