Offret för drogen spice: ”Det är dödens drog”

1 av 10 | Foto: MAGNUS SANDBERG
– Det är dödens drog, säger mannen som tog den syntetiska drogen.
NYHETER

Sundsvall. Fem personer fick föras till sjukhus efter att ha rökt syntetdrogen spice.

Aftonbladet har träffat en av de drabbade – en man i 45-årsåldern som aldrig upplevt något liknande.

– Jag rökte två bloss, sen sa det bara ”poff” och jag slocknade, säger mannen.

Under tisdagseftermiddagen föll två kvinnor ihop mitt i centrala Sundsvall. Medvetslösa fördes de till sjukhus. Ytterligare tre fick inom kort tid i ilfart åka med ambulans till sjukhuset.

Alla hade rökt drogen spice.

Under onsdagen mötte Aftonbladet en man i 45-årsåldern som bara timmar tidigare fått lämna sjukhuset. Han berättar om händelsen som höll på att kosta honom livet.

– För elva kronor fick jag köpa lite spice av en polare. Han säger till mig att det är riktigt bra. Sedan gick jag in på en toalett och meckade i ordning, och ja, sen vet jag inte så mycket mer. Det slog ut alltihop.

Mannen är missbrukare och sitter ofta på bänkarna vid gatan Esplanaden tillsammans med sina vänner. Han har nu lovat dem att aldrig röka spice igen.

Det är nämligen en oerhört nyckfull drog.

Bengt Persson, handledare vid dagligversamheten Slink in, möter missbrukare varje dag och förklarar varför spice är så farligt:

– Jag möts av människor som tar en drog de inte alla gånger vet vad det är. Den är billig att få tag i på gatan och har slagit ut mycket av haschrökandet på stan. Den finns överallt.

Säljs på nätet

Spice är i många former en så kallad ”laglig drog”. Den kemiska sammansättningen ändras i snabbare takt än lagstiftarna hinner förbjuda den. Därför kan den säljas över internet.

– Vi gör beslag dagligen bland både missbrukare och ungdomar. Det är oerhört lättillgängligt och inte så kostsamt. Och ungdomar framför allt tror att så länge det inte är olagligt så är det ofarligt. Men det är en riktigt, riktigt farlig drog, säger Henrik Blusi, förundersökningsledare vid polisen i Västernorrland.

För missbrukaren som var en av de fem som fördes till sjukhus var händelsen omskakande. Han är tung i huvudet, men annars fysiskt oskadd.

– Jag vaknade av att någon satt och pumpade på bröstet hela tiden. Läkarna sa inte så mycket sen, mer än att jag hade kommit in med jävligt lågt blodtryck..

Trots att han länge varit missbrukare har han aldrig tidigare känt något liknande.

– Inte på det här viset. Jag har kort svimmat av förut, eller somnat till, men absolut inte så här. Det här är dödens drog.

”Riktigt farligt”

Enligt Henrik Blusi vid polisen är det oklart om någon kommer att kunna lagföras för vad som hänt under tisdagen. Ett par personer har medtagits till provtagning och ett par husrannsakningar har genomförts, men ännu vet polisen inte om någon begått något olagligt.

Han uppmanar oroliga anhöriga eller föräldrar att vara vaksamma om man misstänker att någon använder spice.

– Det är något som röks i antingen pipa eller cigarettpapper. Ser man löstobak på tonårsrummet ska man prata med sina ungdomar och fråga vad det är för något.

– Återigen visar det nu att kända och tåliga missbrukare blir medvetslösa av drogen efter bara ett par drags inhalering, då är det riktigt potent och riktigt, riktigt farligt.