Publicerad:

Victoria om att se in i Nordkorea: Overkligt

Av: Mattias Sandberg

Publicerad:
1 av 3 | Foto: PETER WIXTRÖM
”Att knyta kontakter är alltid viktigt” säger kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan Victoria har precis avslutat sitt officiella besök i Sydkorea.

I en lång intervju med Aftonbladet berättar hon om oron för terrordåd, synen på Sveriges migrationspolitik - och Silvias skada efter skidolyckan i Alperna.   

– Under omständigheterna så är det bra med henne, säger Victoria.

Annika Strandhäll, kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Sydkorea.
Foto: PETER WIXTRÖM
Annika Strandhäll, kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Sydkorea.

– Overkligt. Jag tappade liksom ord för det.

Kronprinsessan Victoria berättar om när hon besökte den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea - och fick titta in i Kim Jong-uns diktatur med en kikare.

Vi står utanför lyxhotellet The Shilla i centrala Seoul.

Två säpovakter och ett stort antal vakter från Sydkoreas säkerhetspolis omgärdar den svenska kungligheten. 

Victoria har precis avslutat dagens sista programpunkt - ett besök på Sydkoreas krigsmuseum.

Nu är det enda som återstår en middag.

Under sina tre intensiva dagar i landet har kronprinsessparet bland annat hunnit med att träffa Sydkoreas president Park Geun-hye, premiärministern Lee Wan-koo och de svenska officerarna som tjänstgör på gränsen mot Nordkorea. 

Under hela resan har Victoria följts av sex svenska journalister och som mest cirka tjugo stycken sydkoreanska. 

Om kronprinsessa hade varit ett jobb - med allt det du vet - hade du sökt det?

– Oj, vilken fråga. Ja, med den känslan som jag har i dag. Absolut.

Varför det?

– För att det är så enormt givande. Och det är fantastiskt att kunna få vara med och bidra i det här fallet. Jag har en enorm stolthet att få lyfta fram Sverige. Att få prata om Sverige. Om svenska företag. Svensk kultur. Svensk forskning. Det gör mig oerhört stolt. Som i går tillsammans med premiärministern. 

Ni har ju besökt den demilitariserade zonen mot Nordkorea. Där spelar diplomati en stor roll. Vilken roll kan ett kungahus generellt sätt spela när det gäller diplomati?

– Det beror helt på situationen. Men att knyta kontakter är alltid viktigt. Och att vara här i Sydkorea och att få det personliga mötet. Och kunna påvisa att Sverige har ett intresse av Korea. Och att vi vill vara här och att vi ser en jättestor potential på den koreanska marknaden för svenska företag. Det känns väldigt bra.

– Det är 80 svenska företag i Korea i dag och det är så många fler som vill se det här som sin marknad. Tydligen är det så att koreanerna liknar oss ganska mycket i köpbeteendet. De efterfrågar samma saker som vi. De är väldigt modemedvetna och vill ha tekniskt innovativa lösningar. 

Apropå diplomati, Sverige upplever ju en diplomatisk kris med Saudiarabien just nu. Vad tror du kungahuset kan spela för roll där?

– Det är givetvis så att jag följer utvecklingen hemma. Så är det. Men jag är här för att fokusera på Korea.

Men kungen har ju uttryckt en oro för förbindelserna med Saudiarabien. Vad kan en statschef göra i ett sådant läge?

– Ja, nu är det så här att jag avvaktar och ser hur situationen utvecklas hemma. Men det är klart att goda relationer är viktiga.

Sydkorea präglas ju mycket av oroligheterna med Nordkorea. Hemma i Norden har vi upplevt ett terrordåd tidigare år. Hur orolig är du för att det ska ske i Sverige?

– Jag har en oro. För att världen är orolig. Det är givetvis så. Där är det ju viktigt att alla delar av samhället samarbetar och att man ser sig om och ser vad man kan göra. Om man är förberedd och hur man ska hantera en sådan situation.

I dagarna har kungahuset begärt mer pengar för just säkerheten. Hur tänker ni som offentliga personer kring det?

– Det är ett led i det.

Vi ser ju flyktingströmmar nu som är de största sedan andra världskriget. Du har ju själv läst freds- och konflikthantering. Hur ser du på den situationen vi har i dag och hur ser du på Sveriges roll?

– Det är givetvis väldigt sorgligt. Varje enskild individ som tvingas lämna sitt land är en tragedi. Det får vi inte glömma.

Men hur ser du på den insats som Sverige gör?

– Vi behövs och vår insats behövs. Men det kräver att fler tar ett större ansvar.

Du och Daniel hyllades av presidenten för att ni båda tagit ut föräldraledighet. Samtidigt hamnar Sydkorea i botten på globala jämställdhetsrankingar. Hur tänker du att man kan förbättra situationen för kvinnor här eller i länder där situationen är ännu sämre?

– På det planet var det också väldigt bra att vi hade vår socialförsäkringsminister Annika Strandhäll med. Hon hade haft väldigt bra samtal med sin motsvarighet här. Och var väldigt nöjd med det. Det är också ett sätt. Man för en dialog. Man försöker dra erfarenheter och lära sig av varandra, länder emellan. Annika Strandhälls motsvarighet kommer eventuellt till Sverige i maj för att fortsätta den dialogen. Det är sådana saker som man rent konkret kan göra.

Drottning Silvia har ju ställt in ett antal framträdande efter sin skidolycka. Hur är det med henne?

– Jo, tack. Under omständigheterna så är det bra med henne. Och det blir bättre.

Sommarens bröllop mellan prins Carl Philip och Sofia Hellqvist, vad är känslorna inför det?

– Ni får komma tillbaka i juni. Nu är vi är bara i mars. Vad ska ni skriva om i juni då? Ni kan inte bränna allt krut innan.

En kort kommentar då?

– Nej, jag ska inte svara på det. Det kommer jag återkomma till.

Hur känns det att få in en ny person i familjen?

– Men du, vi kommer pratas vid igen (skratt). 

Publicerad:
Publicerad: