Hatpredikant stoppas

avFredrik Rundkvist

NYHETER

Sigtuna kommun stoppar det planerade framträdandet av den radikale muslimske predikanten Haitham al-Haddad.

– Det här var glasklart, den här typen av föredrag kan man inte hålla i kommunens lokaler, säger Anders Mebius, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Det är föreningen Märsta unga muslimer som bjudit in Haitham al-Haddad, sedan många år verksam i England.

Haitham al-Haddad har flera gånger hamnat i blåsväder för sina kontroversiella uttalanden om judar, kvinnlig omskärelse, homosexualitet och sharialagar.

Föreläsningen var tänkt att hållas nu på lördag i Kunskapens hus i Märsta, där bland annat Kulturumteatern och Arlandagymnasiet är inhyst.

Stoppas efter bakgrundskoll

Men sedan kommunens representanter i förmiddags fick mer detaljerad information om al-Haddad och vad han står för har man nu beslutat stoppa föreläsningen.

– Om man som i det här fallet kan misstänka att det kommer att förekomma hets mot folkgrupp så ska man inte få genomföra arrangemanget i kommunala lokaler, säger Anders Mebius.

Förespråkar stening

Haitham al-Haddad förespråkar stränga sharialagar och har bland annat försvarat stening som straff vid äktenskapsbrott.

– Det här är inte åsikter som vi kan ställa oss bakom, säger Rashid Musa, ordförande för Sveriges unga muslimer.

– Vi har som policy att föreningarna ska informera oss om vilka talare man bjuder in. Det står i våra stadgar, men har inte skett i det här fallet. Vi har därför fryst föreningen i Märsta, som därmed inte längre betraktas som en del av oss.

Aftonbladet har sökt Märsta unga muslimer för en kommentar.