Barnläkare varnar för ibuprofen till barn

avMary Mårtensson

NYHETER

"Kan orsaka livshotande tillstånd hos barn"

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Antal Németh, barnläkare och professor emeritus.

En grupp barnläkare varnar nu för läkemedlet ibuprofen.

Det kan hos barn orsaka ett livshotande tillstånd som heter Reye's syndrom.

– Ipren bör ges med försiktighet till barn. Jag anser att förstahandsvalet absolut bör vara paracetamol. Det är säkrare, säger Antal Németh, barnläkare och professor emeritus.

Det är i Läkartidningen som fem barnläkare, varav tre vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, slagit larm om riskerna för barn med ibuprofen. Preparatet kan orsaka det livshotande tillståndet Reye's syndrom. Mer än hälften avlider.

Barnläkarna redogör för hur två svenska barn dog efter att ha fått ibuprofen: en 22-månader gammal och tidigare frisk pojke samt en femårig flicka med en lättare CP-skada.

– Det ena barnet var ju fullständigt friskt innan. Det är det mest typiska för Reye's syndrom, att det kommer plötsligt, som en blixt från klar himmel, säger Antal Németh.

Risken för Reye's syndrom är cirka en på miljonen. I Sverige insjuknar högst ett till två barn årligen.

Avråder från vissa preparat

Sedan länge känner man till att sjukdomen orsakas av kombinationen av vissa virussjukdomar och läkemedel med acetylsalicylsyra. Därför avråder man från att ge sådana preparat till barn under 18 år. I stället rekommenderas paracetamol, som Alvedon, till barn vid hög feber och smärta.

För cirka tio år sedan var förbrukningen av ibuprofen väldigt liten i Sverige. Men det har förändrats sedan paracetamol ifrågasatts alltmer.

– Det är uppenbart att ibuprofen har blivit ett förstahandsval på barnsjukhus och akutmottagningar, säger Antal Nemeth.

”Risken uppenbar med ibuprofen”

Nu rekommenderas ibuprofen till barn redan från sex månaders ålder. Ibuprofen är en febernedsättande, antiinflammatorisk och smärtstillande medicin. Preparatet hör - precis som acetylsalicylsyra - till gruppen NSAID, icke-steroida antiinflammatoriska medel.

– Båda verkar mot inflammation på samma sätt. Därför är risken uppenbar att ibuprofen också ger liknande effekter och det visar vi nu med våra två fall.

Ibuprofen kan ge allvarlig leverskada hos barn redan vid rekommenderade doser, enligt experterna.

Vad gör man då om barnet får feber? Då bör man först fråga sig om febernedsättande verkligen behövs. Det ges ofta i onödan. Om man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer - se nedan - kan användningen av samtliga preparat halveras, enligt Antal Nemeth.

Men om man behöver ge febernedsättande till barn med hög feber, vad ska man ge?

– Om barnet verkligen behöver medicin, då tycker jag att förstahandsvalet absolut ska vara paracetamol. Det är klart säkrare än ibuprofen. Då kommer konsumtionen av ibuprofen hos barn att bli en bråkdel av vad den är i dag, säger Antal Németh.

– Men om vi fortsätter att vara lika fruktansvärt frikostiga med ibuprofen som i dag, så kommer vi att få se fler fall av leverskador och Reye's syndrom. Då kommer vi att förlora några barn varje år i den här sjukdomen.

Ska man helt låta bli att ge barn ibuprofen?

– Nej, risken är ju väldigt liten. De allra flesta barn klarar av ibuprofen väldigt bra. Men några reagerar på ibuprofen och då utvecklar de Reye's syndrom.

Om barnet har hög feber och påverkat allmäntillstånd och paracetamol absolut inte hjälper, då kan man pröva att ge paracetamol och ibuprofen varannan gång, föreslår Antal Nemeth.

Rekommendationer till primärvården vid användning av febernedsättande hos barn:

"Hög feber i sig är inte farlig, men orsaken kan vara farlig. Tappa inte fokus genom att försöka sänka temperaturen, utan fokusera alltid på allmäntillstånd och statuts. Att barn blir piggare av febersänkning är ingen garanti för att det inte är en allvarlig infektion. Föräldrar bör vara restriktiva med att ge febernedsättande till barn under sex månader som har feber av okänd orsak utan att först kontakta vården. Febernedsättande läkemedel förebygger inte feberkramper".

Källa: Folkhälsomyndigheten

Hela listan: Alla läkemedel med preparatet ibuprofen

Här är listan på alla godkända läkemedel i Sverige som innehåller den verksamma beståndsdelen ibuprofen.

Alindrin

Ardinex

Brufen

Brufen Retard

Burana

Burana Comp

Flarin

Ibumax

Ibumetin

Ibuprofen Actavis

Ibuprofen Apofri

Ibuprofen Banner

Ibuprofen farmalider

Ibuprofen Orifarm

Ibuprofen ratiopharm

Ibuzin

Ifenin

Ipren

Nurofen

Pedea

Källa: Läkemedelsverket