"Krafterna tog slut"

1 av 5 | Foto: Det svartnade för Magnus Thelander när han kom till Evertsberg. ”Jag blev illamående”, säger han.
NYHETER

Det svartnade i Evertsberg.

Magnus Thelander skidade rakt in i väggen.

– Det bara smällde till, säger han.

Vanligaste åkomman i Vasaloppet 2015: blöta fötter. Men det fanns också andra patienttyper i sjukstugan i Evertsberg. Åkare som tappat orken i de dygnsura spåren och skidat rakt in i väggen.

– Sätt en PVK på honom, instruerar läkaren Kristina Johnson.

På britsen i sjukstugan i Evertsberg ligger en utslagen skidåkare. När Magnus Thelander kom till kontrollen där åkarna precis tagit sig halvägs in i det 90 kilometer långa Vasaloppet, svartnade det.

– Krafterna tog slut. Det bara smällde till. Jag blev illamående och lyckades ta mig ner hit. Jag har tränat ordentligt, sprungit, spinnat och skidat. Fast jag har varit förkyld. Det gick över för en och halv vecka sedan, men det är möjligt att förkylningen inte riktigt är ute ur kroppen, säger han.

Efter nästan en hel påse dropp, började Magnus Thelander piggna till. Men han återvände inte till spåren.

"Jag fick en chock"

Alexander Bahr från Stockholm gjorde sitt andra åk. Han tvingades också bryta.

– Jag fick en chock över hur tungt det var i dag. Jag trodde att de värst tänkbara förutsättningarna var förra året. Här i Evertsberg tog energin slut. Jag irrade runt och trillade ner här i sängen i sjukstugan. Det är en blandning av ett psykiskt och fysiskt fall. Fötterna är blöta och jag har blåsor på händerna. Det är för många negativa parametrar för att jag ska fortsätta till Mora, säger han.

Sjukstugan i Evertsberg besöktes under söndagen av ett 70-tal åkare. Ett sjukvårdsteam utrustade med skavsårsplåster, akutläkemedel och varm dryck tog emot dem.

"Kommit in i stickstadiet"

Där fanns också en hjärtstartare, som aldrig behövde användas. I stället var den vanligaste åkomman i Evertsberg frusna och blöta fötter. Det botades med ett ljummet fotbad.

– Aj, det gör ont som fan nu, jag har kommit in i stickstadiet, säger Lars Duberg från Örebro som fick se sina fötter omvandlas från kritvita till ljust rosa.

Sjuksköterskan Anette Look gav honom torra strumpor och två plastpåsar att trä över. 

– Nu är det väl bara att fortsätta. Jag är tjurig, säger Lars Duberg.

Evertsberg – där ger åkarna upp

1 315 skidåkare hade på söndagskvällen gett upp, 558 av dem valde att göra det i Evertsberg tidigare på dagen. 82-åriga Lars Åhlman, som gjorde sitt 47:e åk, orkade inte längre än dit.

– Det är inte vad jag har under skidorna det är fel på, det är vad som är ovanpå, säger han.

"Plask, plask, plask"

En temperatur på nära tio grader gjorde att spåren i skogen mellan Sälen och Mora var riktigt blöta.

– Plask, plask, plask låter det. Det är sjöar på sina ställen. Förra året var extremt på sitt sätt, men detta år är faktiskt tyngre. Det är mosigt. Som att åka i, vad heter det? ... slush puppie, sådan där isdryck, säger Lisa Höglund.

"Ett snällt år", så summerade chefsläkaren Ulf Hållmarker 2015 års Vasalopp.

– Det har varit några med hjärtrytmrubbningar. Men det är ingen som ramlat och brutit något. Det är för segt, det är när det är glatt i spåren som de ramlar och slår sig illa, säger han.