Skyller kriget i Ukraina på Sverige

1 av 3 | Foto: Pro-ryska separatister på väg mot Donetsk. Bilden är från 10 november 2014.
NYHETER

Utrikesminister Margot Wallström (S) gick i helgen till hårt angrepp mot Rysslands ockupation i Ukraina.

Nu skyller den ryska ambassaden kriget på Sverige.

För att landet tillsammans med väst drivit på att Ukraina ska gå med i EU.

Foto: Här är ryska ambassadens inlägg på Facebook.

Margot Wallströms kritik mot Rysslands inblandning i Ukrainakrisen är ingenting nytt. Men i helgen publicerades en debattartikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt där hon gick till hårt angrepp mot Ryssland, som hon menar är ett allvarligt hot mot Europas fred:

– Jag känner stor oro inför utvecklingen i Ryssland.

– Vi ska stå upp för vad som är rätt i alla våra kontakter med Ryssland och vi ska inte tillåta den minsta provokation eller kränkning.

”En ensidig karaktär”

Wallström skriver också om hur Ryssland för ett år sedan fullbordade ockupationen och annekteringen av Krim, som var olaglig:

– Sedan såg vi hur den ryska aggressionen fortsatte genom understöd till separatister i östra Ukraina, som med uppmuntran från Moskva inledde en väpnad konflikt med centralregeringen i Kiev, säger hon och fortsätter:

– Till sist har vi sett hur Ryssland inte dragit sig för att skicka avancerade ryska militära förband över gränsen, för att ge stöd åt separatisterna när de med vapenmakt sökt bekämpa det ukrainska försvaret och utvidga sin kontroll över ukrainskt territorium.

Reaktionen från Ryssland lät inte vänta på sig. Den ryska ambassaden i Stockholm har nu skrivit på sin Facebooksida:

”Det är tråkigt att artikeln av den ärade ministern i SvD:s nätversion från den 6 mars har en ensidig karaktär.”

Trots att hon förutom att kritisera grannlandet även värnar om en god relation:

– Samtidigt ska vi upprätthålla ett samtal, om sådant som oroar oss såväl om sådant som förenar två länder som trots utvecklingen ändå förblir grannar.

Skyller kris på Sverige

Enligt Ryssland missar Wallström en viktig beståndsdel – till varför konflikten blossade upp från första början och målar upp bland annat Sverige som syndabock.

”Den saknar det viktiga – orsaken som givit upphov till hela ukrainska händelseförloppet. Nämligen västs vilja, inte minst Sveriges som initiativtagare till EU:s Östliga partnerskap, att på alla sätt driva igenom Kiev i Europeiska unionen. Huvudverktyget visade sig vara en statskupp, ett våldsamt maktskifte, vilket drev in Ukraina i en avgrund av inbördeskriget."

Oroligheterna i Ukraina började för snart 1,5 år sedan efter att landets dåvarande presidenten Viktor Janukovitj valt att inte skriva under ett avtal med EU, som arbetats fram under ett år.

Demonstranter i Kiev krävde att Janukovitj skulle tänka om eller avgå. Han pressades till nyval och flydde landet. Sedan tog pro-ryska ukrainska separatister en allt större roll i krisen.

Enligt Dagens Nyheter är det ännu oklart vem som skrivit inlägget, som även publicerades på ambassadens konto på Twitter.

Aftonbladet har sökt utrikesministern för en kommentar men hittills utan resultat. Wallström befinner sig i Kairo i Egypten och enligt hennes pressekreterare Erik Boman har de inte hunnit hantera detta ärende.

Hennes tal stoppades i dag efter en kontrovers med Saudiarabien.

I morgon åker statsminister Stefan Löfven till Ukrainas huvudstad Kiev för samtal med president Petro Porosjenko och premiärminister Arsenij Jatsenjuk om situationen i landet.

ARTIKELN HANDLAR OM