Pajalas första pridefestival väcker hat

PAJALA. Pridefestivalen i Pajala väcker ilska.

Arga invånare attackerar arrangörerna på nätet.

”Bög eller älg. Hä bara å skjut”.

En röd epatraktor cirkulerar kring Pajala Torg. Klockan är tio på kvällen men solen vägrar gå ned. Om några månader anordnas Tornedalens första prideparad här – mitt under det heligaste av det heliga – Pajala marknad.

– Om jag får drömma kommer det vara ett kilometerlångt tåg. Kanske 300 till 500 personer, men då drömmer jag stort, säger David Forsberg, ledamot i Tornedalen Pride som anordnar festivalen.

Som 19-årig Pajalabo kom han ut som gay.

– Det finns en stark heteronorm och en stark machokultur här. När jag var yngre sa mina vänner "vad skönt att Pajala är det minst bögtäta stället i Sverige". I början höll jag med. Nu vet jag att det inte är så.

Väckte ilska på nätet

Idén om en prideparad i samhället har rört upp känslor bland invånarna. Ordföranden för Företagarna, Bertil Kero, gick i tisdags ut och bojkottade marknaden eftersom man inte erbjudits sin ursprungliga plats i det stora tältet på torget. Platsen var i år reserverad för bland annat Tornedalen Pride.

Mejl började hagla in till kommunen och nätforum fylldes med hatiska kommentarer.

”Varför måste homos alltid skylta med sin läggning? Gå med bart arsle inför barn, det sänder fel signaler”

”Bög eller älg. Hä bara å skjut”, skrev arga invånare som menade att paraden skulle förstöra marknaden.

Alla partier utom KD deltar

Några av de mest högljudda kritikerna tillhör laestadianismen, en kristen grupp med ursprung i Pajala. Stig Töyrä är medlem i församlingen.

– Jag anser inte att Pajala behöver en pridefestival. Det är en personlig åsikt, säger han.

Under festivalen anordnas en politisk diskussion om hbtq-frågor. Alla partier utom KD deltar. Stig Töyrä är ordförande för partiet.

– Nej, det stämmer att vi inte ska vara med.

Varför det?

– Kristdemokraterna ser ingen anledning att delta i prideparaden eller debatten. Jag vill inte säga mer, skvallertidningar försöker alltid förstora upp allting.

David Forsberg och Andreas Jakopsohn på Tornedalen Pride är hoppfulla.

– Vi vet att vi behövs. Det är därför vi gör det här, säger Andreas Jakopsohn.

– Vi har ett internskämt om machokulturen här. Två män står i en bil. Den ena sparkar på däcket och säger: Vad kostar den att försäkra? Det är en generalisering men säger en hel del. Männen här pratar inte i onödan. Men vore det inte kul om historien fick ett annat slut. Att en av killarna sparkar på däcket och frågar: Ska vi hångla? säger David Forsberg.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN