Bakslag för Trump: Demokraterna tar över representanthuset

Republikanerna behåller makten i senaten

avGustaf Tronarp

NYHETER

En framgång i den ena kammaren – men ett rejält bakslag i den andra.

Ändå jublar Donald Trump över resultatet i mellanårsvalet.

”Enorm framgång i natt. Tack till alla!”, twittrar presidenten.

Men experterna delar inte den bilden.

– Hans liv kommer att bli ett helvete, säger CNN-profilen Jake Tapper.

Ett ödesval för Donald Trump – trots att han inte ställer upp.

Det amerikanska mellanårsvalet beskrivs som det viktigaste på mycket länge.

En undersökning från CNN visar att en majoritet av de röstande, både republikaner och demokrater, ville skicka ett budskap till presidenten.

Väljarnas meddelande blev spretigt. Enligt det preliminära valresultatet kommer Demokraterna ta över makten i representanthuset för första gången på åtta år.

Samtidigt verkar det som att Republikanerna stärker sitt grepp om senaten. I nuläget ser det ut som att Trumps parti kommer att lyckas knipa flera stolar från Demokraterna där.

Mellanårsvalet var den första chansen för amerikanerna att tycka till om hur presidenten har skött sig under de knappa två åren som han hittills har tillbringat i Vita huset. Under kampanjen har Trump gång på gång uppmanat sina sympatisörer att rösta som om hans namn stod på valsedeln.

Hårt slag mot Trump

Utgången i valet till representanthuset är en en rejäl motgång för Donald Trump. Förutom förlorad prestige kommer den tappade majoriteten göra det svårare för presidenten att få igenom sin politik.

Demokraterna lär också öka pressen på Trump, bland annat när det gäller den uppmärksammade Rysslandsutredningen.

”Beroende på hur stor majoritet de får kan presidenten mycket väl ställas inför riksrätt. Senast det hände var med president Bill Clinton 1998”, skriver Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson om det nya läget.

CNN-profilen Jake Tapper är något mer direkt.

– Det här var inte någon bra kväll för Donald Trump. Demokraterna har tagit tillbaka huset och de kommer att göra hans liv till ett helvete.

Rösterna till representanthuset är ännu inte färdigräknade (de vita cirklarna ovan). För majoritet krävs 218. Datan bakom grafiken kommer från nyhetsbyrån AP och The Guardian.

Mellanårsvalet i USA - så funkar det 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM