Så flydde Makaveli Lindén, 20, från Oslo till Dijon

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Heikki Bjørklund Paltto hittades knivmördad i sitt hem i Oslo.

Klockan 16.56 samma dag lämnade den misstänkte mördaren staden och reste med tåg till Stockholm.

På tisdagen greps han på järnvägsstationen i franska Dijon – efter åtta dagars flykt genom Europa.

– Han kom med tåget norrifrån och greps av civilpoliser. Allt gick lugnt till, säger vakthavande kommissarie på polisen i Dijon.

Måndagen den 15 oktober klockan 12.15 kom Heikki Bjørklund Palttos rumskamrater hem till den gemensamma bostaden i Majorstue-området i Oslo.

I lägenheten hittade de sin 24-årige vän brutalt mördad. 24-åringen ska ha bragts om livet med ett 20-tal knivhugg.

Knappt fem timmar senare, klockan 16.56, lämnade svenske Makaveli Lindén Oslo på ett tåg mot Stockholm. Tåget anlände enligt tidtabellen till den svenska huvudstaden samma kväll vid 22.50-tiden.

I fredags gick norsk polis ut med bild på den person som misstänks ha mördat Heikki Bjørklund Paltto och dessutom ska ha begått ett grovt rån samma morgon som mordet. Samma dag som efterlysningen gick ut fick utredningsledare Grete Metlid vid Oslopolisen ett namn på den misstänkte – svenske Makaveli Lindén.

Den svenske 20-åringen blev då en av Europas mest jagade män.

Samarbete med svensk polis

Norsk polis hade redan innan de fått en identitet på den misstänkte inlett ett tätt samarbete med sina svenska kollegor på Fast, den grupp inom polisen samarbetar vid internationella efterlysningar.

Källor med insyn i utredningen berättar för Aftonbladet att de sedan i fredags arbetat med att kartlägga Makaveli Lindéns rörelser genom Sverige.

I helgen kom ett genombrott i jakten på svensken – han spårades då till Belgien, enligt uppgift till Aftonbladet. Källor med insyn i den norska utredningen har tidigare berättat för Aftonbladet att polisen i söndags förmiddag pejlat och fått signal från 20-åringens mobiltelefon.

Hur svensken tagit sig ut i Europa och till Belgien är för närvarande okänt.

– Vi vet inte hur eller varför, säger en inspektör vid svenska Fastgruppen, vid Noa

Men det var starten på ett intensivt samarbete med belgisk polis i helgen som senare ledde utredningen vidare till Frankrike. Den norska Fast-gruppen informerades så sent som under tisdagen att Makaveli Lindén befann sig i Frankrike.

– Han positionerades och det ledde till gripandet i Dijon under dagen, säger inspektör vid svenska Fastgruppen, vid Noa.

Vakthavande kommissarie på Dijon-polisen bekräftade under tisdagskvällen för Aftonbladet att Makaveli Lindén greps klockan 16.30 på stadens järnvägsstation.

– Han kom norrifrån med tåget från Chalon de Champagne. Gripandet utfördes av civilpoliser och gick lugnt till, men de hade understöd av insatsstyrkan, säger vakthavande kommissarie.

Dijon-polisen hade en stund tidigare fått uppdrag av den nationella polisen att åka och gripa Makaveli Lindén på stationen.

– Han sitter i en cell på polishögkvarteret nu. I morgon ställs han inför generalåklagaren, säger vakthavande.

Den norske åklagaren Christian Hatlo berättade under en presskonferens på tisdagskvällen att de snabbt informerades om att Makavali Lindén var fångad.

– Vi fick meddelandet klockan 16.35 om att han gripits i Dijon i Frankrike, säger han.

Christian Hatlo berömmer det goda internationella samarbetet mellan länderna i Interpol och säger att det varit en viktigt pusselbit för att kunna hitta och gripa svensken.

– Vi har haft ett mycket gott samarbetet med flera länder, främst Sverige men även Belgien och nu Frankrike, säger åklagare Christian Hatlo.

1 av 10 | Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
Häktet i Dijon.

Väntas lämnas ut

Under onsdagen ska Norge begära Makaveli Lindén utlämnad för att kunna föra honom från Dijon till Oslo.

– Vi har ett förhörsteam från Oslo som är redo att åka till Frankrike, säger Grete Metlid.

Men att få den svenske 20-åringen utlämnad kan komma att dröja.

– Beroende på om han vill samarbete eller inte. Motsätter han sig en utlämning kan det dröja månader, säger Christian Hatlo på presskonferensen.

Varken Metlid eller Hatlo vill berätta några detaljer kring gripandet i Dijon.

– Det viktigaste för oss nu är att få prata med den misstänkte, säger Grete Metlid.

– Några detaljer kan vi inte gå ut med i kväll men det är arbetet med spår och konkreta uppgifter som lett fram till det här gripandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE