Misstänkt yogamördare spred kvinnohat

avTT

Foto: Steve Cannon/AP/TT
Polisen undersöker platsen där en gärningsman dödade två kvinnor och skadade fem andra i Tallahassee, Florida.

Den man som misstänks ha löpt amok i en yogastudio i amerikanska Florida och dödat två kvinnor kan ha varit en kvinnohatare, rapporterar amerikanska medier.

Polisen har pekat ut en 40-årig man som den troliga gärningsmannen vid skjutningen i Florida. Attacken inträffade på fredagskvällen lokal tid, i en yogastudio i anslutning till ett köpcentrum i Tallahassee.

Mannen var tidigare soldat i den amerikanska armén, mellan 2008 och 2010.

Under en tredagarsperiod 2014 spred mannen videor där han identifierade sig som en "incel"-person och uppmanade andra incel-personer att slå tillbaka, uppger bland annat The New York Times.

"Incel" är en förkortning av "involuntarily celibate", på svenska "ofrivilligt celibat", som ofta använts på nätet av främst män som i många fall uttryckt hat och misstro mot kvinnor.

Del av incel-rörelsen

Enligt Miami Herald ska mannen ha diskuterat lämpliga straff för kvinnor som han ansåg vara promiskuösa, och rekommenderade korsfästning.

Mannen ska enligt Huffington Post också ha haft ett Soundcloud-konto, där han lade upp en sång som handlade om kvinnorna han inte kunde få i säng, bara timmar innan dådet.

Han ska också ha gripits vid två tidigare tillfällen, 2012 och 2016, för att ha tagit tag i kvinnors rumpor, enligt Reuters.

Läkare och student

Enligt polisen försökte en del inne i yogastudion attackera gärningsmannen, och kan ha hindrat en större tragedi.

– Det finns indikationer på att flera personer inte bara försökte att slå tillbaka men att de försökte att rädda andra, säger polischefen Michael DeLeo vid en presskonferens.

De två dödsoffren har identifierats som en 61-årig läkare och en 21-årig student, båda vid Florida State University. Två av de fem personerna som skadades är i ett stabilt tillstånd, medan ytterligare tre har fått lämna sjukhuset.