Tempel i Palmyra förstört av IS

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Nya satellitbilder bekräftar uppgifterna om att Bel-templet i den antika staden Palmyra har förstörts.

Knappt något finns kvar.

”Vi kan bekräfta förstörelse av huvudbyggnaden av Bel-templet och en rad av pelare i dess närhet”, skriver FN i ett uttalande.

Terroristsekten Islamiska staten (IS) har det senaste året förstört flera antika byggnader och föremål i båda Irak och Syrien.

Sedan en tid tillbaka har man haft kontroll över de uråldriga resterna av staden Palmyra i Syrien, där ett flertal över 2 000 år gamla byggnader finns.

De senaste dagarna har det kommit rapporter om att en av de mest kända byggnaderna i Palmyra, Bel-templet, skulle ha sprängts av IS. Uppgifterna har inte kunnat bekräftas, men på nya satellitbilder syns hur templet är bortblåst, rapporterar BBC.

FN:s organ för utbildning och forskning, Unitar, har analyserat bilderna.

”Vi kan bekräfta förstörelse av huvudbyggnaden av Bel-templet och en rad av pelare i dess närhet”, skriver Unitar i ett uttalande.

Dådet genomfördes i söndags.

Förstörde muslimsk helgedom

I slutet av förra veckan bekräftades att även Baalshamintemplet i Palmyra blivit förstört. Under måndagen släppte Unitar satellitbilder där vidden av skadorna blev tydlig. Stora delar av byggnaden var allvarligt skadade eller helt förstörda.

FN:s kulturorgan Unesco har beskrivit sprängningen av Baalshamintemplet som ett krigsbrott.

Tidigare har en välkänd lejonstaty förstörts i staden, tillsammans med två muslimska helgedomar. En av dem hyste Mohammed bin Alis grav, en ättling till profeten Muhammeds kusin, skriver TT.

Säljer konst

Palmyra började byggas för nästan 4 000 år sedan och under åren uppfördes flera byggnader och tempel åt olika gudar.

Islamiska staten menar att all form av avgudadyrkan är hädelse och att de gamla byggnaderna måste förstöras. Man har också förstört flera antika föremål på ett museum i irakiska Mosul av samma anledning.

Samtidigt har IS sålt en stor mängd föremål från både Mosul-museet och Palmyra för att få pengar till vapen och annat som krävs för att kunna fortsätta sin krigföring.

Publicerad:

LÄS VIDARE