Adal, 40, överlevde skräckresa på Medelhavet

Foto: Adal Neguse, 40, trodde att han skulle dö på Medelhavet.
NYHETER

Motorn stannade och när flyktingbåten började ta in vatten i de höga vågorna på Medelhavet trodde Adal Neguse, 40, att han skulle dö.

Först efter ett halvt dygn i sjönöd räddades han och de andra mirakulöst.

I P1-Morgon berättar han att han lovade sig själv att aldrig mer fly sjövägen, och om hur han senare fick komma till Sverige.

Adal säger att han kände till riskerna, att det inte är säkert att man överlever.

Han hade varit i Libyen i några veckor efter att han via Sudan flytt från diktaturen Eritrea år 2002, när han tillsammans med runt 250 andra en dag klev på en båt med destination Italien.

Han kunde inte stanna kvar i Eritrea och målet var ett liv i trygghet och säkerhet. Europa.

Båtmotorn slutade fungera

Adal hade betalat tusen dollar till människosmugglare för båtresan, i dag drygt 8 500 kronor. Säger att det i Sudan är väldigt enkelt att komma i kontakt med människosmugglare.

Efter ett tiotal timmar till havs började vågorna gå högre.

– Sen blev vi jätterädda. Vi trodde att vi skulle klara det, men när vågorna blev högre och högre, då stannar motorn. Båten kollapsar, fungerar inte alls. Den börjar ta in vatten, säger Adal i P1-Morgon.

Han berättar att de ombord försökte ösa vatten med hinkar. Lyckligtvis fungerade fortfarande radiokommunikationen och de kunde larma den italienska kustbevakningen. Men det var mitt i natten och ingen ombord visste var båten befann sig.

”Alla skrek”

Kustbevakningen började söka efter båten, men vid kontakt ett par timmar senare sa kustbevakningen att man inte hittade den. Maltas kallades också in i sökandet.

Samtidigt spred sig paniken bland människorna ombord på båten.

– Det var väldigt skräckfyllt. Alla skrek. Vi trodde att i skulle drunkna. Det var en väldigt, väldigt svår situation, säger Adal i P1-Morgon.

Han tror att det tog ungefär tio timmar innan båten till sist upptäcktes av en helikopter. De fick kontakt via radion, och helikopterbesättningen lovade att komma tillbaka med hjälp. Ännu en timme gick innan stora fartyg kom till undsättning.

– Det var enormt. Den känslan kan jag inte beskriva, säger Adal i P1-Morgon.

Flydde igen

Han och de andra fördes till en flyktingförläggning på Malta och Adal skickades senare tillbaka till Eritrea. Han skulle komma att fly diktaturen igen, men hade lovat sig själv att aldrig mer försöka ta sjövägen till Europa. När han på nytt flydde till Sudan försökte han hitta andra vägar och fick till slut hjälp. Adal fick komma till Sverige som kvotflykting och bor i dag i Stockholmsområdet.

För hans bror tog livet slut i Medelhavet. Tillsammans med över 300 andra drunknade han i en olycka utanför den italienska ön Lampedusa hösten 2013.

Adal säger att han trodde på politikerna som sa att det aldrig skulle få hända igen, nu menar han att det ”bara var snack”. I helgen dog ytterligare hundratals migranter i en ny katastrof. Den tros vara den värsta någonsin eftersom man befarar att mellan 700 och 900 människor drunknat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lampedusa

Medelhavet

Eritrea

Libyen