Upploppen i Baltimore

Freddie Grays död utlöste upploppet

Av: 

Niklas Eriksson

NYHETER

Freddie Gray, 25, dog efter att ha skadats i samband med ett gripande.

Polisen i Baltimore beskylls för att ha åstadkommit dem och för att ha vägrat 25-åringen vård.

Men exakt vad som orsakade hans död är okänt.

Tipsa | Aftonbladet

För två veckor sedan greps Freddie Gray i västra Baltimore efter att ha jagats av polisen. Han var knivbeväpnad när han greps.

Han sattes efter gripandet i en polisbuss med handklovar. Polisen har uppgett att han under färden blivit aggressiv och att även hans fötter spänts ihop, skriver AP.

Nekades läkarhjälp

Han ska under den 30 minuter långa färden till häktet flera gånger ha bett om läkarhjälp men nekats. Under färden har polisen även gjort tre stopp som de inte förklarat. Först därefter tillkallades sjukvårdare, skriver AP.

Då hade Gray ådragit sig skador på ryggraden. Skador som myndigheterna ännu inte har förklarat hur de uppstått.

En vecka senare, 19, april, dog han av sina skador.

Filmer från gripandet visar hur 25-åringen haltar när han dras in i polisfordonet och skriker i smärta. Baltimorepolisen har erkänt att de gjort fel när de inte tillkallat sjukvårdare direkt, skriver New York Times.

Poliser avstängda

I amerikanska medier rapporteras det om att Gray av polisen utsatts för vad som kallas en ”skakig åktur”, det vill säga att han inte spänts fast i bilen och fängslad vid händer samt fötter varit oförmögen att värja sig när fordonet krängde.

Baltimorepolisen har stängt av sex poliser i samband med sin internutredning och uppger att den ska presenteras på fredag.

Efter Freddie Grays död har det nästan dagligen skett fredliga protester i Baltimore mot polisen och vad demonstranterna menar är en rasisitisk kår som ger sig på svarta invånare i staden, som Freddie Gray.

Liknar Ferguson

Demonstranter har använt sig av samma slagord som i staden Ferguson där 18-årige Michael Brown sköts ihjäl av poliser – ”Svarta liv har betydelse”.

I Ferguson orsakade fallet våldsamma protester och en utredningen av det amerikanska justitedepartementet som kom fram till att poliskåren var rasistisk. Polischefen där avgick efter utredningen och flera poliser förlorade sina jobb.

USA:s justitieminister meddelade i natt att de noga ska övervaka utredningen i Baltimore och att de är redo att hjälpa till, rapporterar CBS News.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Upploppen i Baltimore

Baltimore

Ferguson

Michael Brown

Polismyndigheten